Život

Kuće u Lukomiru otvaraju vrata

Kuće u Lukomiru otvaraju vrata
Kuće u Lukomiru otvaraju vrata

SARAJEVO - Do tri metra visoki nanosi snijega se od juče probijaju na cesti prema bjelašničkom selu Lukomir, i od sutra će put za automobile biti prohodan, a kuće na 1.495 metara nadmorske visine ponovo otključane.

''Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo nam je pomogao tako što je angažirao mehanizaciju za čišćenje snijega'',  kazao je Feni Mujo Masleša čija kuća u Lukomiru je jedna od 22 koje su od  decembra prošle godine zaključane nakon čega je selo utonulo u zimski san.

Prvomajski izlet i predstojeći vikend zahvaljujući prohodnom putu moći će i ljubitelji prirode provesti u Lukomiru.

''Posebno su  sretni mještani koji  su zbog ispaše svojih stada i  sjetvenih radova nestrpljivo čekali povratak u selo'', kaže Masleša i dodaje kako je od jutros primio na desetine telefonskih poziva svojih komšija koji pitaju  je li put pročišćen.

U lukomirskim torovima i štalama u 15 domaćinstava ima oko 3.000 ovaca i krava.  

Masleša kaže da  će već od sutra selo oživjeti, a da  mehanizacija nije angažovana put do sredina juna ne bi bio prohodan.

Stanovnici Lukomira su i ovu, četvrtu po redu zimu proveli u Tarčinu, Hadžićima i Vlakovu, jer je selo od novembra do maja u blokadi zbog višemetarskih nanosa snijega.

Lukomir je jedino naseljeno mjesto u BiH iznad 1.300 metara nadmorske visine i posljednje pravo selo s kućama od kamena prekrivenim šindrom.

Na južnim padinama Bjelašnice i na rubu kanjona Rakitnice, za kojeg ekolozi kažu da je jedinstven u Evropi, ljubitelji prirode i planinarenja, biciklisti i motoristi od proljeća do kasne jeseni pohode Lukomir i uživaju u ljepoti krajolika.

Uz tradicionalna  jela i prirodne napitke koje Mujo i njegova supruga Mina Masleša služe u "Ljetnoj bašti" i pogled na kanjon Rakitnice koji seže do "mostarskih vrata" i Prenja, te vrhove Visočice, Krvavca i Oblja, kao i stećke iz 14. i 15. vijeka, posjeta ovom jedinstvenom selu je poseban događaj. 

U svim prospektima za seoski turizam među top destinacijama je Lukomir. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije