Život

Kum nije dugme, ali je važna i tašta

Kum nije dugme, ali je važna i tašta
Kum nije dugme, ali je važna i tašta

Tragom priče da su se u Beogradu dvoje vjenčali uz 14 kumova, pitali smo matičara da li je to moguće? Saznali smo i više od toga: da kum može da bude i rođeni brat, čega se najviše plaše mladoženje, kako se brak razveo za 24 sata...

"Naš Zakon kaže da mladenci na venčanju mogu da imaju samo jednog svedoka, ili kako mi to kažemo - kuma. Ono što sam primetila u poslednje vreme, naročito kod stranaca, jeste želja da imaju više kumova - sedam, devet... jer je u nekim drugim zemljama to dozvoljeno. To kod nas ne može, ali ja sam fleksibilna i našla sam rešenje - pored mladenaca može da stoji onoliko nazovi kumova koliko oni to žele, ali se u 'knjigu' potpisuju samo dvoje - jedan za mladu, jedan za mladoženju", objasnila nam je jedna od najpopularnijih matičarki u Beogradu, Gordana Zorić.

Da li kumovi mogu da budu strani državljani?

"Baš sam danas, pre nego što ćete vi doći, imala telefonski poziv gde su me pitali da li stranci mogu da se venčaju u SO Stari Grad gde ja radim. Naravno da mogu, a i kumovi mogu da budu strani državljani. Ono što im treba od dokumenata nije mnogo više nego za državljane Srbije - uverenje iz njihove zemlje o slobodnom bračnom stanju, izvod iz knjige rođenih i pasoš na uvid. Ukoliko ne govore srpski jezik onda na venčanje treba da dovedu i ovlašćenog sudskog tumača."

Kad se mladoženja trese od straha

"Bugari vezuju ruke, Jevreji gaze čaše, ali su meni posebno drage crnogorske svadbe - bučne i nekako važne. Jednom prilikom sam imala mladoženju mokrog od znoja do gole kože, kao da ga je neko polio Jadranskim morem, a sve zbog straha da li će mlada uzeti njegovo prezime ili ne. 'Uh, preživeo sam i ovo!', rekao je kada je devojka na moje pitanje u vezi sa prezimenom rekla da će svom dodati i njegovo."

Ima li nekih zanimljivih pitanja i zahtjeva stranaca koji bi da se vjenčaju kod nas?

"Kada me pitaju da li su burme obavezne, a nisu, ja se našalim i kažem: 'Burme ne morate da kupite, ali dijamantski prsten morate!'. Neki shvate da se šalim, neki ne, ali sam jednom prilikom i ja bila u čudu - kada je mladoženja odbio da poljubi mladu! Poljubac nije deo zakonske obaveze, ali se podrazumeva. Međutim, kada sam venčala dvoje pripadnika sekte koja zabranjuje ljubljenje, bila sam više nego šokirana - kako to da mladoženja ne sme da poljubi mladu?!"

Da li kum ili kuma mogu da budu maloletne osobe?

"Ne mogu, ali zato mladenci mogu. U tom slučaju potrebna je saglasnost roditelja i sudsko rešenje."

Ko još ne može da bude svjedok na vjenčanju?

"Nema tu mnogo ograničenja. Bitno je da su kumovi mentalno zdrave osobe, svesne i da samostalno odlučuju. Rođaci, čak i najbliži, mogu da budu svedoci. Otac može da venča sina, sestra brata, čak i ćerka, ukoliko je punoletna, može da da bude kuma svojoj mami."

Da li kumovi u opštini i kumovi u crkvi, moraju da budu iste osobe?

"Ne moraju. Nas, koji obavljamo građansko venčanje, se zapravo i ne tiče šta se dešava u crkvi."

Neki se vjenčavaju i po četiri puta

"Prijatelji su mi platili avionsku kartu do Španije i desetodnevni boravak na brodu na kojem sam ih venčala. Naravno, to je bilo kobajagi venčanje, posle smo to ponovili u Beogradu, u opštini. Letela sam i privatnim avionom u Rim da venčam dvoje na jednom brdu uz pleh muziku. Italijani su popadali na teme kada je u ponoć zagrmelo 15 truba! Nezaboravna je i svadba našeg mladića i Indijke. Prvo su se venčali u Beogradu, zatim su otišli, sa sve svatovima, u manastir kraj Mokre Gore, onda su otputovali u Nju Delhi, gde su se venčali na slonovima i uz 1.000 gostiju! Ali, tu nije kraj. Venčali su se i u Americi, u dvorcu njenih roditelja!"

U našem narodu postoji izreka "kum nije dugme", a da li je tako i kod drugih?

"Kum u većini drugih naroda nije toliko bitan koliko kod nas. Znate da neki, koji se venčavaju u ekskluzivnim letovalištima u nekim dalekim zemljama, uzmu dvoje iz osoblja hotela kao svedoke na venčanju. Negde čak nisu potrebni ni svedoci - njih dvoje i niko više."

Kad najbrže smijemo da se razvedemo?

"Najbrži razvod je sporazumni, a zakon ne određuje vreme koliko dvoje moraju da budu u braku. Zahtev za razvod braka možete da podnesete odmah nakon venčanja. Imala sam i takav slučaj. Kada je fotograf sutradan otišao kod mladenaca da im odnese slike, oni više nisu bili zajedno, a sve zbog tašte koja je bila protiv tog braka. Ona je čak otišla sa svojom ćerkom na medeni mesec umesto mladoženje! Tako da mi se čini da je u našem narodu nekada tašta važnija od kuma.

Brzo se završavaju i brakovi koji se poništavaju. Poništeni brak nije isto što i razvod jer nigde ne ostaje pisani dokaz da ste ikada bili u braku. Poništavaju se bračne zajednice ako jedan od supružnika sazna da ga je bračni drug lagao u vezi sa nečim, najčešće su to neke neizlečive bolesti, mentalne, ili neka prevara o kojoj se ćutalo."
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije