Život

Kupio plažu za funtu i napravio raj za djecu

Kupio plažu za funtu i napravio raj za djecu
Kupio plažu za funtu i napravio raj za djecu

Vlasnik kafea na plaži godinama je gledao kako se uništava lokalna plaža, a onda je odlučio da uzme stvari u svoje ruke i od kraljice otkupio plažu za svega jednu funtu!

U naredne dvije godine potrošio je najmanje 100.000 funti, ali je uspio u svojoj misiji - napravio je raj za djecu, kojima je plaža omiljeno igralište.

Gordon Hadfild (59), koji ima kafe iznad plaže, kaže da je punih 30 godina gledao kako tu plažu pretvaraju u otpad. Uglavnom je riječ o nesavjesnim građanima Svonbridža, koji se nisu libili da na plažu bacaju i krupni otpad.

Međutim, kako je plaža bila u vlasništvu kraljice, Hadfild je kontaktirao "Queen's Crown Estate", obrazloživši im kako želi da sredi plažu. Samo iznajmljivanje rovokopača koštalo ga je 30.000 funti, ali je uspio u svom naumu, piše Daily Mail.

Ove sedmice plaža je konačno otvorena za posjetioce, koji su došli u ogromnom broju. Hadfild kaže da je prezadovoljan učinjenim.

"Mislim da je vrijedilo svaki peni. Uopšte ne želim da govorim o troškovima, jer sve pada u vodu kada vidite da su se na plažu vratila djeca, koja opet prave kule od pijeska. Kako mi je uskoro rođendan, i to jubilarni šezdeseti, porodici sam rekao da želim da očistim plažu i da će mi to biti najljepši poklon. Na kraju je tako i bilo", kaže Hadfild.

On kaže da je plaža sistematski uništavana više od 30 godina.

"Moj kafe se nalazi iznad plaže i punih 30 godina gledam kako je uništavaju. Tu je bilo toliko otpada da su je pretvorili u pravu deponiju", kaže on.

Dodaje kako je na plaži bilo nekoliko tona otpada, ali da su intenzivirali radove, kako bi sve bilo gotovo do njegovog rođendana.

"Ne biste vjerovali šta smo sve izvukli sa plaže; od metalnih cijevi pa do betonskog otpada. To je bilo nevjerovatno", kaže Hadfild.

On kaže da je sve možda moglo biti i ranije, ali jednostavno nije imao novca.

"Radio sam onda kada bih imao novca da pozovem radnike, zato je to sve i trajalo malo duže. Ali, mislim da je rezultat fenomenalan. Drago mi je da dobijam samo pohvale od ljudi", kaže Hadfild.

Ponosan je jer sad njegovi unučići imaju gdje da se igraju, a kolege i prijatelji dolaze u ribolov. Za sebe kaže da je svom gradu ponovo vratio plažu.

Najveći dio otpada nastao je kada je građen potporni zid na plaži, davne 1984. Od tada pa sve do Hadfildove akcije niko nije brinuo o plaži, a otpad se samo gomilao.

"Niko nije ni znao da se radi o jednoj prelijepoj plaži, jer se jednostavno nije mogla vidjeti. S druge strane, bila je opa-sna po šetače, jer je predstavljala ekolo-šku katastrofu", kaže on.

Kada je vidio da apsolutno niko ne mari za plažu, odlučio je da sam zatraži do-zvolu da je sredi.

"Ovdje je uloženo mnogo truda, radili smo nekada i u nenormalnim uslovima, posebno prošle zime, kada smo koristili svaki dan bez padavina da uklonimo op-tad. Ipak, fantastično je da se nakon toli-ko godina može vidjeti da ovdje postoji plaža, za koju mnogi, posebno mlađe ge-neracije, nisu ni znali", kaže Hadfild. Džef Higins, jedan od stanovnika koji je pomogao u čišćenju plaže, kaže da su svi presrećni.

"Ovo je nešto najbolje što nam se desilo posljednjih godina. Ljudi su srećni jer sada mogu da prošetaju i izvedu djecu na plažu, što ranije nije bilo moguće", kaže Higins.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije