Život

Ljekari otkrili da je beba koja se rodila prije 30 dana "trudna"

Ljekari otkrili da je beba koja se rodila prije 30 dana "trudna"
Ljekari otkrili da je beba koja se rodila prije 30 dana "trudna"

Uplašena majka dovela je svoju jednomjesečnu kćerkicu na pregled u bolnicu u Rijadu u Saudijskoj Arabiji. Ubrzo nakon poroda curica je stalno povraćala, imala problema sa stolicom, a stomak joj otekao. Ljekari su napravili nekoliko testova, a rezultati su ih šokirali. U njenom stomaku našli su fetus.

- Odmah po dolasku u bolnicu primijetili smo kako je bebi stomak neobično velik. Testovi su pokazali kako je u njoj mrtvi fetus. Odmah smo je pripremili za operaciju. Nakon tri sata iz njene smo stomačne šupljine odstranili fetus veličine 12 centimetara, koji je težio 460 grama - rekao je za Emirates247 ljekar Saleh al Nasar.

Još prije tri godine takođe je zabilježen isti slučaj u Saudijskoj Arabiji. Doktori su na ultrazvučnom pregledu otkrili kako je jednogodišnja curica trudna. Bebu su roditelji dovezli u bolnicu zbog abnormalno naglog rasta stomaka. Stručnjaci su ovaj neobični slučaj objasnili medicinskom pojavom - fetus in fetu. Majka je začela blizance, ali se jedan fetus omotao oko drugog. Djevojčica se tako rodila s fetusom svoje blizanke u utrobi, koji je nastavio rasti. U istoriji je zabilježeno oko 90 ovakvih slučajeva.

Indijac Sanju Bhagat cijeli je život u stomaku nosio svog brata blizanca. Sa 36 godina, stomak mu je bio toliko velik da su ga počeli ismijavati. Isprva su ljekari mislili da ima tumor i poslali ga operaciju. Hirurg mu je iz utrobe izvadio udove, kosu i genitalije brata blizanca.

Kod stanja fetus in fetu dominantan fetus raste, dok drugi živi u njemu. Onaj zarobljeni može godinama živjeti i rasti u stomaku kao 'parazit', sve dok ne izraste toliko da počne štetiti svom domaćinu.

Djevojčici u Kini takođe je naglo narastao stomak te su joj na rendgenu otkrili razvijeni fetus u stomaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije