Život

Ljubav utkana u najljepši dajak čamac

Ljubav utkana u najljepši dajak čamac
Ljubav utkana u najljepši dajak čamac

Huseinu Ljuboviću na nedavno završenoj tradicionalnoj manifestaciji "Ljeto na Vrbasu" pripala je nagrada za najljepši dajak čamac, kojom je krunisana dugogodišnja velika ljubav njegove porodice prema Vrbasu i izradi vrbaskih čamaca.

"Za izradu jednog ovakvog čamca prvenstveno su potrebni kvalitetno suho drvo i velika ljubav, a uspjeh neće izostati", kaže nam ponosno Husein.

Priča nam da je izradu dajak čamaca naučio od oca, koji je prvi čamac napravio davne 1933. godine. Na poznatoj manifestaciji "Ljeto na Vrbasu" Husein je učesnik još od kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka. Izradom i ukrašavanjem dajak čamaca počeo se baviti od 1983. godine.

Ovu laskavu titulu Husein je osvojio novim čamcem, koji se izgledom i dizajnom razlikuje od očevog i od ostalih čamaca koji su bili prijavljeni na takmičenju.

U ovaj čamac je zajedno s prijateljima uložio dosta vremena, truda, materijala i novca. S radom su počinjali, priča nam, u kasne sate, kada se večernja žega stišavala, i radili su dugo, do jutarnjih sati.

"Na osnovu očevih nacrta napravio sam čamac koji se razlikuje malo od njegovog i prijavio sam se za takmičenje kao i svake godine. Vjerujem da je ovogodišnji žiri uočio drugačiji izgled čamca od svih ostalih i zato mi je dao tu počasnu titulu", kaže Husein.

Ističe da je osvojena nagrada rezultat truda njega i njegovih prijatelja, te da je srećan zbog toga.

Da se tradicija ne bi ugasila, Husein je polako počeo da uči svog sina ovom zanatu. Nada se da će njegov sin postati bolji majstor od njega i da će dajak čamci biti sve ljepši.

Škola dajakaštva

Dajak klub u sklopu raznih sekcija nudi za mlade i školu dajakaštva.

"Škola dajakaštva košta 30 KM na godišnjem nivou, a imamo zainteresovanih ljudi. Sada zbog lošeg vremena koje vlada nismo u mogućnosti da izvodimo praksu na terenu", rekli su iz Dajak kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije