Život

Lutkar Dalibor Pupavac iz Zagreba: Dječje crteže pretvara u unikatne igračke (FOTO)

Lutkar Dalibor Pupavac iz Zagreba: Dječje crteže pretvara u unikatne igračke (FOTO)
Lutkar Dalibor Pupavac iz Zagreba: Dječje crteže pretvara u unikatne igračke (FOTO)

Mašta može svašta, a dječja glava kao najveća tvornica mašte nepresušan je izvor šarenih i zanimljivih likova, koji zahvaljujući posebnoj vrsti čarolije i spretnim rukama postaju stvarnost. Da, dobro ste pročitali - stvarnost.

Za Dalibora Pupavca iz Zagreba možemo reći da je čarobnjak za igračke, koji zahvaljujući svojim vještim rukama, kreativnosti i izoštrenim očima pretvara dječje crteže u unikatne lutke.

Roditelji Daliboru pošalju mališanov crtež, a on na osnovu toga stvori igračku ili lutku, skoro identičnu onoj s papira. Do sada je usrećio brojne mališane širom svijeta, sve do dalekih Filipina.

Čovjek za kojeg možemo reći da dječje snove pretvara u javu ponosno nam priča kako je osmijeh na licu mališana u trenutku kad primi svoju lutku, koja je napravljena prema njegovom crtežu, nešto predivno, te kako je taj osjećaj teško opisati.

"To je velika satisfakcija i poticaj za dalji rad", kazao je ovaj lutkar.

Ovim poslom, inače, Dalibor se bavi manje od godinu dana, iako je u dva navrata imao želju da se uhvati u koštac s ovim zaista drugačijim, posebnim i, priznaćete, jedinstvenim poslom.

ČAR LUTKARSKOG POSLA: Radni dan počinje malim ritualima - kafom i šetnjom s psom, koji se završava u maloj manufakturi gdje su mašina, igle i ruke koje kroje igračke.

"Nakon jutarnjeg rituala, ukoliko imam narudžbu šivam od pet do 12 sati dnevno, ovisno od toga koliko je lutka ili igračka komplicirana i zahtjevna, mada nema pravila", govori Dalibor.

Neke lutke je lakše izraditi, dok od nekih zaboli i glava dok ne smisli način na koji će je praviti i krojiti, te naglašava kako nijedan rad nije isti i baš se u tome ogleda čar ovog posla.

Dalibor za sebe kaže kako je u duši i dalje dijete i kako bi volio da tako ostane jer baš to je izvor kreativnosti koja je potrebna svugdje, a u ovom slučaju je presudna.

"Najteži dio u izradi lutke je postupak kako dvodimenzionalnu sliku pretvoriti u trodimenzionalnu stvarnost ili realnost. Potrebna je sposobnost pretvaranja slike u 3D model najprije u glavi, pa na papiru, a zatim i na platnu", objašnjava Dalibor.

Ne postoje dvije iste lutke, svaka je priča za sebe i unikat, a sam proces za njega je vrlo inspirativan i svaka nova lutka izazov, te kaže:

"Zavisno koliko je lutka komplicirana, ali najkraće vrijeme koje sam utrošio za izradu jedne bilo je pet ili šest sati rada, a najduže šest dana, s tim da sam svaki dan u prosjeku radio od šest do osam sati".

Pored dječjih crteža, Pupavac radi i mnogo složenije radove kao što su realne slike automobila, aviona, sportista, kao i crtanih likova koji su napravljeni u 3D tehnici.

Od materijala koje koristi to su uglavnom fliš, filc, sintetička punila za jastuke ili lutke... Tokom rada koristi mašinu i ruke jer, kako objašnjava, puno je sitnih dijelova pa je ponekad potrebno "šivati na ruke" jer na svakoj lutki ima ručnog šivanja i upravo to iziskuje najviše vremena.

FACEBOOKOM DO KUPACA: Kaže da radi sam, ali kako mu u nekim stvarima pomažu i djeca, pogovo u vezi sa jezikom i prevodom tekstova, te kako su mu za promociju najviše pomogli internet i Facebook.

"Vjerujem da se preko interneta može napraviti mnogo, te je taj način poslovanja daleko jeftiniji od klasičnog jer ovdje je cijeli svijet tržište", govori Dalibor.

Dodaje kako se njegovi radovi mogu pogledati na internet stranici www.plishplush.com ili putem Facebooka, profila Plishplush.

"Lutke koje radim nisu iz milijunske kineske naklade, iako ne mislim ništa loše o kineskim proizvodima. Ja radim samo jedan primjerak lutke i jedan kroj za istu, a to zahtijeva dosta vremena", govori on i ističe kako pokušava osmisliti cijene za tržište bivše Jugoslavije, te da muku muči sa tim.

Dalibor kaže da pokušava odrediti fer cijenu za obje strane. Početna cijena je 50 američkih dolara jer većina igračaka ide uglavnom izvan Hrvatske.

Njegov trud i rad prepoznali su širom svijeta, te svakodnevno prima narudžbe iz raznih zemalja.

"Upita imam iz zaista mnogo zemlja. Lutke sam slao za Španjolsku, Irsku, Englesku, Portugal, SAD, Švedsku, Finsku, Grčku, Italiju, Njemačku, Singapur, Jersey Channel Islands, a stigle su čak i do Filipina", govori Dalibor i dodaje da iz Bosne i Hercegovine još nije imao narudžbi, ali da se nada da hoće uskoro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije