Život

Majka od kćerke napravila ovisnicu

Majka od kćerke napravila ovisnicu
Majka od kćerke napravila ovisnicu

Kažu da ovisnici moraju dodirnuti samo dno prije nego naprave istinsku promjenu u svom životu.

Za Emu Monks ovo je bio momenat kada je rodila svoje prvo dijete u zatvoru, u kojem je boravila zbog provale. Dijete joj se odmah svidjelo, ali morala je napraviti izuzetno tešku odluku i odreći ga se zauvijek. Tamnije od toga u životu nema.

"Dala sam ga na usvajanje jer ga volim. Nisam bila sigurna da mu mogu pružiti sve ono što mu treba u životu. Nisam znala da li sam dovoljno jaka", kaže Monksova i dodaje: "Tada sam napravila najveću žrtvu u svom životu i zarekla sam se da ću prestati uzimati drogu, radi sebe i djeteta."

I uspjela je u toj namjeri.

Ipak, ova odluka nije bila jedina teška stvar s kojom se Britanka morala suočiti, piše Mirror.co.uk.

Ona je imala samo sedam godina kada je prvi put uzela drogu. Drogu joj je dala njena majka.

"Ne znam kako mi je to mogla uraditi", kaže Ema.

Jednog dana ona je ušla u kuhinju gdje je majka spremala doručak i pripremala sebi drogu na foliji.

"Sjećam se da sam je pitala šta je to i ona me je podigla, postavila na kuhinjski element i rekla mi da udahnem prah s folije. Poslije toga ne sjećam se šta je bilo", priča ona.

Ovo nije bila samo jedna bolesna šala i njena majka Džuli se nije zaustavila na tome.

"Sljedećeg dana me je majka dovela u spavaću sobu i dok se moj brat igrao vani nas dvije smo konzumirale drogu. Govorila mi je da je naša zajednička tajna", kaže Ema, koja živi u Šefildu.

Uskoro je ovo postalo svakodnevna navika. Dok su se druga djeca igrala vani i molila roditelje da im kupe slatkiša, Ema je sa svojom majkom gledala kako da nabave novu porciju droge.

Sa 11 godina su je odveli u dom za nezbrinutu djecu da bi se pet godina kasnije vratila u dom i opet s majkom nastavila s pogubnom navikom. Tek šest godina kasnije, kada se sa 22 godine odvojila od sina Lukasa, osjetila je da se mora prestati drogirati.

Eva je već 10 godina "čista" i u međuvremenu je dobila troje djece sa svojm partnerom Karlom Braunom. Ona živi normalan život, ali kako njena kćerka Šaima treba u decembru da napuni sedam godina, tako je njena prošlost opet počinje proganjati.

Da bi nekako prihvatila svoje uvrnuto djetinjstvo, ona je čak odlučila kontaktirati svoju 57 godina staru majku Džuli, koja se takođe više ne drogira. Iako joj ne može oprostiti zbog uništenog djetinjstva i iako joj ne vjeruje, Ema kaže da ne može u potpunosti isključiti Džuli iz svog života i prestati pokušavati razumjeti zašto je to uradila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije