Život

Mame, pripremite se za bebu

Mame, pripremite se za bebu
Mame, pripremite se za bebu

Prije dolaska novog člana porodice u kuću, trebalo bi da se pripremite i da obavite neke sitnice koje će vam olakšati period nakon rođenja bebe

Napunite zamrzivač i špajz

Prije odlaska u bolnicu veoma je važno da kuću napunite namirnicama, nakupujte tjesteninu, rižu, gotove umake i sve one namirnice koje će vam olakšati pripremu jela. U zamrzivač takođe spremite meso za supu, koja će vas okrijepiti tokom prvih dana nakon porođaja. S druge strane, pozovite majku, sestru ili drugarice da unaprijed pripremite hranu koju ćete zalediti i kasnije je samo podgrijavati u mikrotalasnoj. Možete napraviti lazanje, razne složence, gulaše i čorbice.

Kupite i postavite sjedalicu za auto

Mi vam toplo preporučujemo da se u slučaju kupovine i postavljanja sjedalice ne oslanjate na tatu, jer će on vjerovatno biti zbunjeniji nego vi. S tim se pozabavite prije nego što odete u bolnicu.

Pripremite starije dijete

Veoma je važno da sa starijim djetetom razgovarate o dolasku bebe, pokušate mu objasniti da se vaš odnos prema njemu neće promijeniti i da će sve ostati kao prije. Prije poroda odredite djetetu koji će biti njegov posao u vezi sa be-bom da se od samog početka osjeti uključenim u cijelu priču. Isto tako dogovorite s bakama i dekama da dijete bude kod njih dok ste vi u bolnici.

Odaberite pedijatra

Posavjetujte se s roditeljima kojima vjerujete, zamolite ih da vam preporuče dobrog pedijatra i zakažite razgovor nešto ranije. Raspitajte se o satnici, načinu rada, kućnim posjetama i pozivima. Odaberite prema stručnosti, ali i dostupnosti.

Organizujte pomoć

Ako vam prijatelji i rodbina ponude pomoć nipošto nemojte odbiti. Možete čak organizovati da vam svaki dan neko drugi od vaših bližnjih spremi ručak, dok ne stanete na noge, a tako nećete nikoga posebno opteretiti.

Napravite plan spavanja

Kao što znate, novorođene bebe u većini slučajeva nisu neke spavalice i zato bi trebalo da napravite plan spavanja koji neće uticati na starije dijete. Neka vam vaš partner pomaže i povremeno vas zamijeni, nemojte cijeli teret nositi sami.

Pripremite se za dojenje

Ako planirate dojiti svoju bebu, s pripremama treba da počnete i prije porođaja. Krenite u školicu za trudnice, u kojoj će vam sve biti objašnjeno do detalja, od toga kako da pripremite grudi do toga kako da postaknete laktaciju, ali i kako da se hranite.

Pripremite pelene i sredstva za ličnu higijenu

Kupite najmanji broj pelena, obavezno nabavite vlažne maramice, sterilne gaze, pamučne pelene, kremu za guzu, puder i neke neutralne sapune za bebe. Za početak to će vam biti najpotrebnije, sve ostalo kupićete naknadno.

Edukujte se

Prije nego beba stigne kući pokušajte pročitati što više informacija da biste bili spremni. Istina je kad kažu da ne postoji knjiga niti priručnik koji će vas u potpunosti pripremiti na ono što vas čeka, ali što više informacija imate - to bolje.

Spakujte torbu za bolnicu

Oko mjesec dana pred porođaj trebalo bi da vam je torba za bolnicu spakovana i spremna. Spakujte udobnu garderobu, papuče, čarape, donji veš, higijenske uloške, gumice za kosu i, naravno, stvari za ličnu higijenu. Spakujte i odjelce za bebu, pelene, kapice i dekicu.

Ugodite sebi

Rođenje bebe će sigurno biti najljepši događaja u vašem životu, ali morate znati da ćete neko vrijeme nakon samog poroda vjerovatno zapostaviti svoje potrebe i zato prije poroda priuštite sebi frizera, manikir, pedikir, kozmetičara, odgledajte sve serije i filmove koje odavno planirate, pročitajte sve knjige i srećni i zadovoljni dočekajte svoje maleno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije