Život

Maneken šest godina bio beskućnik

Maneken šest godina bio beskućnik
Maneken šest godina bio beskućnik

Uobičajeno mišljenje je da su beskućnici pijanice, ovisnici o drogama ili prosto izgubljene duše. Model i glumac Mark Rij, star 56 godina, radio je sa nekim od najvećih imena iz industrije mode, pojavljivao se u manjim ulogama u poznatim filmovima i TV serijama, dok je istovremeno bio beskućnik koji je spavao u vreći za spavanje.

Malo ko bi pomislio da je Mark beskućnik kad bi ga sreo - u stvari samo su njegovi najbliži prijatelji znali da je on spavao na jednom krovu u njujorškom kvartu Ist Vilidž u vreći za spavanje punih šest godina. Sa visinom od 190 centimetara, sijedom kosom i elegantnim držanjem, Mark je izgledao čisto, dotjerano i zgodno, piše New York Post.

On je imao dugu karijeru modela i modnog fotografa od 2008. do 2014, kada je živio kao beskućnik na krovu iznad stana svog kolege. Nakon završetka koledža počeo se baviti manekenstvom i živio je u stanovima u Milanu, Parizu i Madridu, koji su pripadali modnim agencijama. Hodao je pistama za najveće agencije kao što su "Versaće", "Mošino" i "Misoni", da bi se nakon dosta godina provedenih u Evropi i Južnoj Americi vratio u Njujork.

Po dolasku nije imao novca da plati rentu na Menhetnu i počeo je živjeti u jednom hostelu u Bruklinu. Ali to nije trajalo dugo jer je u hostelu dobio vaške i nije ih htio prenijeti kolegama sa kojima je radio. Zato se krajem 2008. godine preselio u prostor pod krovom petospratnice i malo ko ga je mogao primijetiti pošto nema nebodera u okolini. Našao je zavučeni mali prostor od oko dva kvadratna metra i prvih nekoliko noći se prekrivao ceradom koju je našao na krovu. Inače, do svog novog "gnijezda" je dolazio prelazeći preko ivice krova.

"Nisam mislio da ću provesti šest godina spavajući na krovu. Bio sam veoma oprezan da ne sretnem svog prijatelja ili druge ukućane zgrade", kaže Mark.

Tokom tog perioda nastavio je raditi i imao je dvije manje uloge u filmovima "Ljudi u crnom 3" i "Dobra žena". Da bi bio spreman za snimanja ili nastupe na modnoj pisti, Mark je koristio javne toalete smještene na Tompkins Skver parku. Tamo bi se brijao, prao zube i oblačio. Dio novca kojeg je zarađivao ulagao je u članstvo u teretani, gdje se mogao kupati, ali i čuvati odijela koja je takođe tamo peglao. Ostali dio je trošio na mobilni telefon, zdravstveno osiguranje i hranu koju je jeftino kupovao u lokalnim restoranima.

Za mnoge je ovakav način života užasan, ali Mark ga nije mrzio rekavši "da je imao odličan pogled na Menhetn i da se osjećao kao da ima svijet pod nogama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije