Život

Maturant Draženko Perović nije izostao sa časa 13 godina

Maturant Draženko Perović nije izostao sa časa 13 godina
Maturant Draženko Perović nije izostao sa časa 13 godina

Rogatica - Školsko zvono u rogatičkom Srednjoškolskom centru “27. januar” juče je oglasilo završetak đačkih dana za maturante, ali je jedan od njih poseban, Draženko Perović koji nije propustio nijedan čas.

U Gimnaziju je došao sa svjedočanstvom osnovne škole koju je završio bez ijednog izostanka sa nastave. Istim putem nastavio je još četiri godine i do diplome stigao sa perfektnim ishodom.

Draženkov odnos prema školi dobija još više na značaju kada se zna da njegovo školovanje nije bilo nimalo lako, jer je veoma često morao dugo da pješači da bi stigao na nastavu. Uvijek je, međutim, uspijevao da dođe na nastavu i da uprkos snijegu, kiši i drugim vremenskim neprilikama na vrijeme sjedne u klupu.

Pet razreda je završio u Stjenicama, a ostatak u centralnoj školi “Sveti Sava” u Rogatici. U školu je dolazio iz sela Grivci udaljenog 15 kilometara od Rogatice.

„Do škole na Stjenicama išao sam pješice sam, jer u selu nije bilo druge djece“, priča Draženko.

I kad je pošao u Rogaticu opet je bio jedini đak u selu. Svakog dana ustajao je u pet časova da bi u 6.30 stigao do mini-busa koji je vozio đake iz sočičkog kraja u Rogaticu. Ljeti mu nije bilo previše teško, ali kada dođe zima i snijeg zatrpa Stjenice, put do škole se pretvarao u noćnu moru.

„Ko zna koliko puta smo gurali bus i koga sam sve stopirao i uvijek stizao bez kašnjenja na časove i u osnovnoj i srednjoj školi“, kaže Draženko.

Marljivi đak priča da nikada nije bio bolestan, a da mu je na ruku išlo i što je krsna slava Perovića, Sveti Sava, za vrijeme zimskog raspusta.

Draženko je u Gimnaziji bio vrlo dobar učenik. Njegov razrednik Ranko Motika ga opisuje kao disciplinovanog, odgovornog i poštenog đaka kome ništa nije teško.

„Kamo puste sreće da ovakvih đaka imamo bar po nekoliko u svakom razredu i svakoj generaciji. Gdje bi nam bio kraj“, kaže Motika.

Kao i mnoga djeca sa sela, Draženko pomaže roditeljima u svakodnevnim poslovima. Vozi traktor, ore njive, kosi travu i sakuplja sijeno. Uz sve to nađe vremena za izlazak sa društvom, ali i da pročita dobru knjigu, a posebno voli da čita štivo posvećeno istoriji Srba.

Podrška

Draženku Peroviću veliku podršku pružaju roditelji i sestra, ali i prijatelj Stefan Purković sa kojim je nerazdvojan od prvog razreda osnovne škole.

Razišli su se samo u izboru srednje škole. Stefan je izabrao ekonomsku struku, a Draženko se opredijelio za gimnaziju opšteg smjera. Planira da se upiše na studije matematike, jer nije mogao u vojnu gimnaziju i vojnu akademiju o kojima je odmalena maštao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije