Život

Meditacija smiruje neposlušne učenike

Meditacija smiruje neposlušne učenike
Meditacija smiruje neposlušne učenike

Roditelje i nastavnike širom svijeta muči isti problem - kako obuzdati neposlušnu djecu? I dok neki nestašne mališane šalju u ćošak ili u zasebnu prostoriju, drugi pribjegavaju kažnjavanju u vidu batina. Ova vrsta kažnjavanja djece je zabranjena u većini američkih država. U jednoj školi u Baltimoru, u saveznoj državi Merilend, učenici koji ometaju nastavu vježbaju meditaciju uz duboko disanje.

Osnovna škola "Robert Kolman" u Baltimoru je na prvi pogled ista kao ostale škole širom svijeta. Međutim, ova škola se razlikuje od drugih po tome kako počinje nastava. Nastava počinje vježbama disanja i meditacije. Oko 15 minuta djeca izvode različite vježbe dubokog disanja, što ih smiruje i pomaže im da budu fokusirani. Program je 2014. uvela baltimorska fondacija "Holistic Life", na inicijativu direktorke škole, koja je shvatila prednosti časova joge tokom vanškolskih aktivnosti pomenute fondacije.

"Osjećam se prijatno, opušteno i smireno", kaže učenik Nej Šon. Vježbanje joge i meditacije su vijekovima stara tehnika, ali je naučno istraživanje efekata vježbanja relativno novo. Osoblje ove škole je zadovoljno rezultatima.

"Učenici su skoncentrisani i spremni za nastavu. Misli im ne lutaju. Fokusirani su", ističe nastavnica Lakia Volson.

Đake koji ometaju čas nastavnici ne vode kod direktora na razgovor, već ih vode u takozvanu sobu svjesne meditacije, u kojoj mogu da meditiraju, rade vježbe disanja, jogu i razne druge vežbe te da razgovaraju sa školskim psihologom o posljedicama njihovih nestašluka.

"U ovoj prostoriji djeca vježbaju duboko disanje. Učenici koji ne znaju šta će sa viškom energije vežbaju jogu. Takođe vježbaju kreativno i promišljeno pisanje. Pokušavamo da se što više približimo djeci da bismo ih naveli da shvate razlog zašto su dovedeni ovdje i da možda to više ne rade", navodi savjetnik Fondacije "Holistic Life" Džamar Pit.

Nastavnici kažu da djeca veoma često kada se vrate u učionicu izražavaju kajanje zbog prethodnih nestašluka, što ranije nije bio slučaj.

(NN, voice of america)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije