Život

Međunarodni dan joge 17. i 18. juna u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru

Međunarodni dan joge 17. i 18. juna u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru
Međunarodni dan joge 17. i 18. juna u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru

Ujedinjene nacije su na incijativu premijera Indije Narendre Modija te uz podršku 175 zemalja svijeta 11. decembra 2014. godine proglasili 21. jun Međunarodnim danom joge. U cijelom svijetu milioni ljudi taj dan slave međusobnim okupljanjem i vježbanjem joge.

"Nakon sjajnog prošlogodišnjeg pozitivnog odziva koji smo primili od građana Bosne i Hercegovine Ambasada Republike Indije za BiH sa sjedištem u Budimpešti i ove će godine u saradnji sa gradovima domaćinima po treći put zaredom organizovati proslavu Međunarodnog dana joge u tri grada Bosne i Hercegovine: Sarajevu, Mostaru i Banjaluci", saopšteno je iz Ambasade.

"Joga je neprocjenjiv dar iznjedren iz drevne indijske tradicije. Joga utjelovljuje jedinstvo uma i tijela, misli i djelovanja, suzdržanosti i ispunjenja. Joga je sklad između čovjeka i prirode i holistički pristup zdravlju i dobrobiti čovjeka. Suština joge nije u tjelesnim vježbama već u pronalaženju sklada sa samim sobom, svijetom oko nas i prirodom. Promjenom stila života i produbljivanjem svjesnosti o stvarima koje nas okružuju joga nam može pomoći da se nosimo s klimatskim promjenama“- rekao je indijski premijer Narendra Modi u obraćanju Generalnoj skupštini UN.

Ambasada Republike Indije poziva sve građane da se i ove godine 17. i 18. juna, 2017. pridruže u proslavi dana posvećenog ovoj drevnoj disciplini. 

Pored grupnih joga vježbi vođenih od strane iskusnih instruktora iz Indije i BiH građani će moći da uživaju i u tradicionalnom indijskom plesu, indijskoj muzici i umjetnosti oslikavanja kože kanom.  Ulaz će biti besplatan.

Više informacija moguće je pronaći na internet stranici Ambasade Indije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti, ili na Facebook stranici "International Day of Yoga in BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije