Život

Moja preporuka Olga Babić, film o rivalstvu "Utrka života"

Moja preporuka Olga Babić, film o rivalstvu "Utrka života"
Moja preporuka Olga Babić, film o rivalstvu "Utrka života"

Odmor i opuštanje od svakodnevnih obaveza najčešće provodim uz filmove.

Film koji sam nedavno pogledala i koji je ostavio jak utisak na mene bio je djelo američkog režisera Rona Hauarda "Rush" - "Utrka života", koji je snimljen po istinitom događaju.

Radnja se odvija sedamdesetih godina prošlog vijeka, u svijetu najbržih i najopsnijih automobila, koje obožava čitav svijet - Formuli 1. Film prikazuje nepristrasnu netrpeljivost dva rivala, dva vrhunska vozača veoma različitih životnih shvatanja, koji su spremni da ugroze živote, ne samo sebe već i drugih, kako bi dokazali svoju nadmoć. Mnogi ljudi, ne samo sportisti, u svakodnevnom životu rivale gledaju kao veliko "prokletstvo". Mrze se, te su čak spremni na svakojake smicalice ne razmišljajući o posljedicama istih, gledajući samo na cilj. Film nam govori da je ovakvo postavljanje prema ovom "problemu" jedna od najvećih grešaka koje činimo!

Pokušamo li ovo posmatrati kao "blagoslov", a našeg protivnika kao nekog ko nas nesvjesno tjera da prelazimo svoje granice iznova, postajemo nepobjedivi! Film prikazuje da se istinski šampion ne postaje zahvaljujući fizičkoj snazi i sportskoj drskosti, već da je mnogo važnija psihička stabilnost, promišljenost, te samodisciplina, što me poistovjetilo sa sportom kojim se bavim. Važno je da nikada ne posustajemo, koliko god se nešto beznadežno činilo i koliko god poraza doživjeli, jer ćemo na kraju uspjeti.

Lik Džejmsa Hanta glumi oskarovac Kris Hemsvort, poznat po ulozi Marvelovog junaka Tora, a lik Nikija Laude, austrijskog višestrukog prvaka Formule 1, realistično glumi Danijel Bril. Film je snimljen 2013. godine, a nominovan je više od 30 puta na festivalima širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije