Život

Monika Ponjavić gost emisije "Pomalo lično"

Monika Ponjavić gost emisije "Pomalo lično"
Monika Ponjavić gost emisije "Pomalo lično"

Monika Ponjavić arhitekta i teoretičar dramskih i audio-vizuelnih umjetnosti, ovih dana angažovana na izradi novih murala koji će krasti fasade dvije zgrade u Banjaluci, gostovaće večeras tačno u ponoć na Nes radiju u emisiji "Pomalo lično" urednika Nataše Margetić.

Monika je članica Udruženja građana "Flaster" koje je i organizator petog "Flaster graffiti dzem" događaja u Banjaluci, uokviru kojeg će poznati umjetnici iz Poljske i Bugarske oslikati dva murala.

Inače, Monika se može svrstati u red onih mladih ljudi sa naših prostora koji su svoje dalje školovanje nastavili u inostranstvu, pa je tako magistrirala na združenim studijama na Univerzitetu u Amsterdamu, Univerzitetu u Helsinkiju i Univerzitetu Umetnosti u Beogradu 2013. Kao autor izlagala na Praškom kvadrijenalu, Mikseru,

Oktobarskom salonu, Bitefu, Alternativi Gdansk. Koautor radova Tijelo Nikad ne Laže, Unlisted, te projekta Flaster. Objavila je rad u časopisu Performance Research:

On Scenography. Autor je knjige Filmske kustoske prakse: iz crne kutije u crnu kutiju bijele kocke. Kandidat je na doktorskim studijama iz Scenskog dizajna.

Sa Monikom ćemo osim o muralima i "uličnoj umjetnosti", razgovarati i o nevjerovatnom paradoksu današnjeg vremena, nemogućnosti zaposlenja mladih obrazovanih ljudi, zasnivanju porodice.... "Obrazovanje je očigledno postalo stvar koje treba da se stidiš i zbog koje treba da osjećaš krivicu" izjavila je jednom prilikom Monika.

Osim Monike u " Pomalo lično" će nam se predstaviti i Marko Bilbija, takođe jedan od članova "Flastera". Gdje je granica između vandalizma (običnog šaranja zgrada i zidova) i murala kao umjetnosti, da li u Banjaluci postoji potencijal za ovakvu vrstu slikarstva, kako u klasičnom smislu, tako i u vidu grafita ili strit arta, šta je cilj

udruženja Flaster, samo su neka od pitanja o kojima ćemo razgovarati sa Markom i Monikom.

Ostanite i večeras uz Nes radio i emisiju "Pomalo lično" , saznajte nešto više o ovoj umjetnosti, a naši gosti će se pobrinuti da i ova noć bude zanimljiva i prije svega edukativna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije