Život

Mozak bebe se ubrzano razvija u 15. nedjelji trudnoće

Mozak bebe se ubrzano razvija u 15. nedjelji trudnoće
Mozak bebe se ubrzano razvija u 15. nedjelji trudnoće

ZRENJANIN - U petnaestoj nedjelji trudnoće broj moždanih ćelija ploda povećava se za 250.000 u svakom minutu, kosti postaju čvršće, a već od osamnaeste nedjelje trudnoće beba zna da sisa palac.

Ove, ali i mnoge druge informacije vezane za trudnoću buduće mame mogle su da dobiju na tribini "Koraci za zdravu trudnoću", održanoj juče u Opštoj bolnici "Đorđe Joanović" u Zrenjaninu.

"Projekat je zamišljen da približi trudnicama priču o trudnoći, kako se beba razvija u svakom trimestru, a trudnice shvate da je trudnoća zdravlje", rekla je Tanjugu direktorka projekta dr Mima Fazlagić.

Osim informacija kako se plod razvija, trudnice su tokom tribine dobile informacije kako se pravilno hraniti u trudnoći, koje namirnice treba da se nađu na jelovniku, a koje treba izbjegavati, kao i kada treba ići na preglede, kako se izboriti sa anemijom i urinarnim infekcijama, koje često prate trudnoću.

Projekat "Koraci za zdravu trudnoću" predstavlja nacionalnu školu za zdravu trudnoću, svojevrsni karavan koji će obići 10 gradova, promovisati zdrave stilove života i trudnicama pružiti sve neophodne informacije o sigurnoj i bezbjednoj trudnoći.

Projekat su osmislili i organizovali Fondacija "Dragica Nikolić", Klinika za ginekologiju i akušerstvo KCS, Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović- Batut" i banka za čuvanje matičnih ćelija Krio sejv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije