Život

Muškarac bez udova preplivao Beringov prolaz

Muškarac bez udova preplivao Beringov prolaz
Muškarac bez udova preplivao Beringov prolaz

LONDON – Filip Kroazon, koji je izgubio udove u nesreći kada je imao 26 godina, uspio je da prepliva Beringov prolaz.

Francuski plivač bez nogu i ruku uspješno je preplivao ledene vode koje razdvajaju Aljasku i Rusiju, uz pomoć ortopedskih pomagala.

Filip Kroazon, kome su udovi amputirani nakon nesreće sa strujom 1994. godine, uspio je u petak da prepliva od ostrva Mali dijamant kod Aljaske do ruske pomorske granice u blizini ostrva Velika diomeda, odnosno oko 4 kilometra.

Kroazon je namjeravao da pliva sve do obala ostrva Velika diomeda ali ruske vlasti nisu htjele da mu daju dozvolu da uđe na tu teritoriju.

"Kroazon je ovu razdaljinu preplivao za sat i 15 minuta", rekao je koordinator ekspedicije Mark Gavijar, piše "Gardijan".

Kroazon koristi ortopedska pomagala slična pedalama i uspio je do sada da prepliva Engleski kanal, Crveno more i druge velike vodene prolaze.

Iako je plivanje bilo kraće od planiranog, ispostavilo se da je bilo veoma teško. "Filip je rekao da je ovo bila do sada najteža stvar, teža i od Lamanaša. Potpuno je ostao bez energije", rekao je Gavijar.

Voda je bila veoma hladna, oko 4 stepena Celzijusa. "Obukao je više plivačkih odjela umjesto samo jednog", rekao je on.

Vode su bile nemirne i "oštre" sa talasima između 1,8 i 2,4 metra, a gusta magla otežavala je navigaciju, Kroazonu i brodovima koji su ga pratili.

Članovi ekspedicije koristili GPS tehnologiju da odrede kada su stigli do pomorske granice Aljaske i Rusije.

Kroazona, koji pokušava da predstavni javnosti mogućnosti invalida, druga je osoba koja je preplivala Beringov prolaz od Aljaske do ruske teritorije.

Američka plivačica na duge staze Lin Koks uspjela da prepliva ovu razdaljinu 1987. godine i ona je prva kojoj je to pošlo za rukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije