Život

Muževi na porođaju samo povećavaju bol

Muževi na porođaju samo povećavaju bol
Muževi na porođaju samo povećavaju bol

Nema sumnje kako je donošenje djeteta na svijet jedno od iskustava koje ljude zauvijek promjeni, ali novo istraživanje ukazuje na to kako neki očevi stvarno ne bi trebalo da budu prisutni tokom porođaja.

Londonski univerzitet King's College i Hertfordshire napravili su istraživanje prema kojem žene koje nisu dovoljno bliske sa svojim muževima doživljavaju veću bol kad su oni prisutni u porodilištu tokom porođaja, piše B92.

Prisutnost muževa tokom porođaja postala je popularna sedamdesetih godina, a ranija istraživanja tvrdila su kako ženi treba manje sredstava protiv bola ako su im muževi bili prisutni na porođaju. Novo istraživanje pokazalo je kako je bol obrnuto proporcionalna bliskosti koju žene osjećaju prema muževima.

Tokom eksperimenta žene su primale srednje jake laserske udare u jedan od prstiju, nakon čega su morale da daju svoju ocjenu bola. Naučnici su takođe izmjerili aktivnost u mozgu pri svakom udaru.

Osim pitanja o jačini bola, žene su ispunile upitnik o svojim osećajima prema partneru. Što su žene bile škrtije s informacijama o bliskosti u vezi, to je jačina bola koju su osjećale tokom eksperimenta bila veća. Žene koje osećaju bliskost s partnerom nemaju nikakve promjene u jačini bola, ni pozitivne ni negativne.

Francuski akušer Mišel Odent tvrdi kako su očevi na porođaju odgovorni za povećavanje broja carskih rezova jer su žene napetije kad su oni u blizini što smanjuje proizvodnju hormona koji pospješuje porođaj.

Moguće je kako se prethodna istraživanja koja povezuju prisutnost muževa na porođaju s pozitivnim rezultatima zapravo ne odnose na bol, već na opšte potrebe vezane za rođenje djeteta. Istraživanje je objavljeno u časopisu “Social Cognitive and Affective Neuroscience”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije