Život

Na današnji dan: Počela Olimpijada u Sarajevu

Na današnji dan: Počela Olimpijada u Sarajevu
Na današnji dan: Počela Olimpijada u Sarajevu

Na Olimpijskom stadionu "Koševo" u Sarajevu 8. februara 1984. otvorene su 14. Zimske olimpijske igre (ZOI).

Na prvim OI održanim u bivšoj Jugoslaviji učestvovali su sportisti iz 49 država, najveći broj u istoriji ZOI.

Sarajevo je organizaciju zimske olimpijade dobilo u konkurenciji s japanskim Saporeom i zajedničkom kandidaturom švedskih gradova Falun i Geteborg. MOK se pri tome djelomično vodio političkim razlozima - kao nesvrstana zemlja, tadašnja Jugoslavija je davala manje prilike za hladnoratovske bojkote - no glavni je motiv ipak bila želja da se Igre, kao simbol svjetskog mira i bratstva među ljudima - održe u gradu koji je dotada obično bio vezivan za izbijanje prvog svjetskog rata.

Igre su među učesnicima, a i među gledateljima ostale u vrlo dobrom sjećanju. Alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrnu medalju u veleslalomu - prvu medalju koju će Jugoslavija dobiti na zimskim olimpijadama. Franka su Sarajlije na skijalištu bodrile s transparentima na kojima je pisalo Više volimo našeg Jureka, nego domaćeg bureka.

Ipak, najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili učesnici takmičenja u umjetničkom klizanju. Najbolji utisak je ostavio britanski par Jayne Torvill i Christopher Dean koji su osvojili zlatnu medalju u plesu. Na Igrama je zlatnu medalju dobila i istočnonjemačka klizačica Katarina Witt koju je upravo sarajevska olimpijada učinila jednom od najvećih sportskih ikona kraja 20. vijeka.

ZOI 1984 se često smatraju najblistavijim trenutkom u istoriji Sarajeva i Bosne i Hercegovine, i u mnogo čemu su predstavljale antitezu svega što je Sarajevo pogodilo osam godina kasnije.

N.N

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije