Život

Na današnji dan: Počela pobuna na brodu Baunti, rođen Teri Pračet

Na današnji dan: Počela pobuna na brodu Baunti, rođen Teri Pračet
Na današnji dan: Počela pobuna na brodu Baunti, rođen Teri Pračet

Među istorijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1789. - Oficir Fletčer Kristijan pokrenuo je vjerovatno najpoznatiju pobunu u istoriji pomorstva, onu na britanskom brodu Baunti. On je s još 18 od ukupno 42 mornara tokom noći zarobio kapetana Vilijama Blaja i njemu vjeran dio posade te ih ostavio na pučini u sedam metara dugom čamcu za spasavanje, oko 55 kilometara od najbližeg ostrva. Kapetan se s mornarima začudo spasio i preživio putovanje u Timor, odakle se vratio u Englesku i prijavio slučaj pobune, nakon čega je krenuo u potragu za otetim brodom.

1853. - Umro je Ludvig Tik, njemački književnik. Pisao je drame, kritike, naučne spise, a okušao se i kao prevodilac. Prevodio je srednjevjekovnu njemačku poeziju, Servantesovog "Don Kihota", a učestvovao je i u dovršavanju Šlegelovog prevoda Šekspirovih djela. Ipak, njegov najveći doprinos su novele.

1878. - Rođen je američki filmski i pozorišni glumac Lajonel Blajt poznat kao Lajonel Barimor, koji se kao dijete proslavio glumeći Olivera Tvista.

1914. – Vilis Karter je patentirao klima uređaj.

1918  -  U zatvoru u Terezinu (Češka) umro je Gavrilo Princip. Na dvadesetogodišnji zatvor osudile su ga austrougarske vlasti nakon atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914, čime je počeo Prvi svjetski rat.

1919  -  Na Versajskoj mirovnoj konferenciji u Parizu 32 države, uključujući Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, prihvatile su pakt o osnivanju Lige naroda.

1939  -  Adolf Hitler odbacio je njemačko-poljski pakt o nenapadanju sklopljen u januaru 1934. i njemačko-britanski ugovor iz juna 1935.

1948. - Rođen je Teri Pračet, pisac (naučne) fantastike. Pratčetove knjige prodane su u 85 miliona primjeraka širom svijeta i prevedene na 37 jezik.

1956. - Posljednje francuske trupe napustile Vijetnam.

2001. – Američki multimilioner Denis Tito postao je prvi svjetski turist u svemiru. Poletio je ruskom letjelicom Soyuz TN-32, u orbiti je proveo sedam dana, a cijelo putovanje platio je 20 miliona dolara.

2003. - Ruski svemirski brod "Sojuz", prva lansirana letjelica sa ljudskom posadom nakon pada američkog shuttlea "Kolumbija", uspješno se spojio sa međunarodnom svemirskom stanicom u Zemljinoj orbiti.

2015. - Nigerijska vojska spasila je 93 žene i 200 djevojčica iz ruku terorističke organizacije Boko Haram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije