Život

Na današnji dan: Predstavljena odbojka kao sport, umro Dostojevski

Na današnji dan: Predstavljena odbojka kao sport, umro Dostojevski
Na današnji dan: Predstavljena odbojka kao sport, umro Dostojevski

Među istorijskim događajima koji su se desili na današnji dan, izdvajamo:

1540  -  U Rudaj Fildsu kod Čestera u Engleskoj održana je prva trka konja.

1788  -  Austrijski car Josif II objavio je rat Turskoj.

1801  -  Mirovnim ugovorom između Austrije i Napoleonove Francuske u Linevilu na sjeveroistoku Francuske prestalo je da postoji Sveto rimsko carstvo, iako se car Franc II Habsburg odrekao titule rimskog cara njemačkog naroda pet godina kasnije.

1849  -  Italijanski revolucionar Đuzepe Macini  proglasio je Rim republikom.

1881  -  Umro je Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najvećih ruskih i svjetskih književnika, čije je djelo u 20. vijeku postalo neiscrpan izvor za najraznovrsnije književno-teorijske, estetičke, psihološke i filozofske studije i tumačenja. Uticao je na ukupnu evropsku i američku književnost, a posebno su se na njega pozivali ekspresionisti u književnosti i egzistencijalisti u filozofiji ("Zločin i kazna", "Braća Karamazovi", "Bijedni ljudi", "Poniženi i uvrijeđeni", "Zapisi iz mrtvog doma", "Idiot").

1895. -  U Masačusetsu, u SAD-u Vilijam Džordž Morgan predstavio je novi sport, odbojku, koja se prilično brzo proširila svijetom i postala olimpijski sport.

1909  -  Francuska i Njemačka su postigle sporazum o Maroku, kojim je Berlin priznao posebne interese Pariza u toj zemlji, u zamjenu za ekonomske koncesije.

1934  -  Jugoslavija, Grčka, Turska i Rumunija potpisale su u Atini Balkanski pakt (Balkanska antanta), odbrambeni savez od bugarskih i italijanskih aspiracija. Izbijanjem Drugog svjetskog rata savez je oslabio zbog različitih stavova zemalja članica prema Njemačkoj i Italiji, a pristupanjem Rumunije i Jugoslavije Trojnom paktu sasvim se raspao.

1942  -  U njujorškoj luci izbio je požar na francuskom putničkom brodu "Normandija", tada najvećem i najelegantnijem u svijetu, poslije čega je brod potonuo.

1943  -  Teške borbe za pacifičko ostrvo Gvadalkanal okončane su u Drugom svjetskom ratu pobjedom američkih snaga nad japanskom armijom.

1943  -  Počeo je protivnapad partizana u Drugom svjetskom ratu protiv združenih njemačkih, italijanskih i hrvatskih snaga na Neretvi, poznat kao "Bitka za ranjenike". Početkom marta osam partizanskih brigada odbacilo je glavninu njemačkih trupa i svih 3.500 ranjenika je prebačeno na lijevu obalu Neretve.

1962  -  Jamajka je postala nezavisna država u okviru britanskog Komonvelta.

1969  -  Boing 747 džambo džet izvršio je prvi probni let.

1977  -  Umro je ruski konstruktor aviona Sergej Vladimirovič Iljušin, koji je tokom tri decenije konstruisao više od 50 tipova aviona. Posebno je poznat po oklopnom jurišnom avionu "Il-2" za potrebe sovjetskog ratnog vazduhoplovstva u Drugom svjetskom ratu.

1984  -  Umro je Jurij Vladimirovič Andropov, šef sovjetske države i vladajuće Komunističke partije. Bivši šef Komiteta državne bezbjednosti (KGB), koji je nasledio Leonida Brežnjeva krajem 1982, bio je na vlasti manje od 16 mjeseci.

1996  -  U snažnoj eksploziji u Londonu, koju su podmetnuli pripadnici Irske republikanske armije, poginule su dvije osobe, a oko sto je ranjeno. Tim napadom prekinuto je 17-mjesečno primirje.

2002  -  Umrla je britanska princeza Margaret, sestra kraljice Elizabete, poznata po glamuroznom i burnom životu.

2005  -  Umro je poznati televizijski i radijski novinar Milovan Ilić Minimaks.

2008  -  Uprkos oštrom protivljenju opozicije, turski parlament usvojio je dva ustavna amandmana kojima se ukida obavezno pokrivanje glave i nošenje marama na univerzitetima u toj zemlji.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije