Život

Na današnji dan: Umro Gavrilo Princip, atentator Franca Ferdinanda

Na današnji dan: Umro Gavrilo Princip, atentator Franca Ferdinanda
Na današnji dan: Umro Gavrilo Princip, atentator Franca Ferdinanda

Gavrilo Princip je rođen 25. 7. 1894 godine u mjestu Obljaj kod Bosanskog Grahova. Bio je jedno od devetoro djece, od kojih je šestero umrlo u djetinstvo, Petra i Marije Princip.

Principi su bili srpska pravoslavna porodica, ali sam Gavrilo je bio uvjereni Jugoslaven koji je za sebe tvrdio da govori srpskohrvatskim jezikom. Njegovo zdravlje od najranije je dobi bilo problematično i patio je od tuberkuloze.

U vrijeme kad se dogodio atentat, Gavrilo Princip je bio suviše mlad za smrtnu kaznu, pa je osuđen na dvadeset godina zatvora, gdje je bio izložen mučenjima.

Gavrilo Princip je kaznu služio u češkom Terezinu, gdje je i umro od tuberkuloze 28. aprila 1918., malo pred kraj Prvog svjetskog rata. Pri kraju života je bio zbog loših zatvorskih uslova vrlo oslabio i imao oko četrdeset kilograma.

U unutrašnjosti ćelije smještene u tvrđavi Terezin, danas samo u zid ugrađeni okovi za koje je Gavrilo Princip bio svezan, svjedoče o njegovoj mučeničkoj smrti.

Na zidu ispred ćelije ugrađena je skromna ploča sa imenom zatvorenika, glavnog aktera sarajevskog atentata, koji je poslužio vladajućoj monarhiji da ultimatumom Srbiji započne jedan od najkrvavijih ratova u svjetskoj istoriji.

Grob Gavrila Principa se danas nalazi u kapeli vidovdanskih heroja u Sarajevu. Auto, Gavrilov pištolj i okrvavljena uniforma Franca Ferdinanda nalaze se u vojnoistorijskom muzeju u Beču. Metak koji je ubio Ferdinanda izložen je u češkom gradu Konopište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije