Život

Najbrži bolničari na svijetu

Najbrži bolničari na svijetu
Najbrži bolničari na svijetu

Vlasti Emirata se s pravom mogu nazvati "smart vlada" jer nastoje da tehnološki osavremene sve oblasti života.

Posljednja inovacija u nizu su bolnička kola, zapravo prepravljeni sportski automobil lotus evora, koji će biti u službi najbržih bolničara na svijetu.

I dok nije ništa neobično vidjeti ulice Dubaija preplavljene sportskim automobilima, jedan od njih će zasigurno izazvati pažnju.

Riječ je o automobilu koji je prepravljen za potrebe pacijenata, a sada će bolničari moći da u rekordnom roku dođu do svojih pacijenata, i to brzinom od čak 300 km/h.

"Znate kako kažu, nekada su sekunde bitne da se spasi nečiji život. Kome god bude trebalo oživljavanje, do njih će se sada stići u najkraćem mogućem roku", kaže Zaid Al Mamari, jedan od prvih bolničara koji će upravljati novim automobilom.

Pored lotusa, nova flota brzih bolničkih automobila imaće i dva ford mustanga, te jednu ševrole korvetu. Vlasti Dubaija planiraju da obuče oko 50 bolničara za upravljanje ovim superbrzim automobilima, a poseban akcenat će biti dat na upravljanje automobilima u situacijama zakrčenog saobraćaja, što je čest slučaj u Dubaiju.

I Al Mamari, koji i privatno ima dva sportska automobila, proći će ovu obaveznu obuku.

Iako je riječ o dvosjedu, automobil će imati bolničku sirenu i rotaciona svjetla. Sam automobil je opremljen najsavremenijom tehnologijom - ima defibrilator i opremu za prvu pomoć, dok se u gepeku nalaze boce sa kiseonikom, koje su takođe neophodne pri pružanju prve pomoći.

Al Mamari je uvjeren da je ovo dobar potez vlasti Dubaija jer brzina pružanja prve pomoći  zna biti od presudnog značaja za nečiji život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije