Život

Naučite dijete da se samo uspavljuje

Naučite dijete da se samo uspavljuje
Foto: N.N. | Naučite dijete da se samo uspavljuje

Mališanima je san neophodan isto koliko hrana i voda. I pored toga, skoro svaki roditelj se u nekom trenutku suoči s izjavama poput "Pročitaj mi samo još jednu priču za laku noć" ili "Ne mogu da zaspim. Jel' mogu da spavam s tobom?".

Stručnjaci otkrivaju na koji način pomoći djetetu da stekne naviku da samo zaspi u pravo vrijeme.

Bez televizije

Dva sata prije spavanja djeca ne bi trebalo da gledaju TV ili koriste računar ili telefon. Istraživanja su dokazala da plava svjetla koja emituju elektronske naprave poput televizora, kompjutera, telefona, čine da se mozak osjeća budnije. Djeca su na ova svjetla dva puta osjetljivija od odraslih.

Zato sve naprave treba skloniti od djece najmanje dva sata prije nego što odu na spavanje. Ukoliko ne znate kako da ih zabavite za ovaj vremenski period, pokušajte s čitanjem priča ili slušanjem muzike.

Temperatura

Svjetla nisu jedina stvar koja prouzrokuju nesanicu kod djece. Dubok san je, takođe, povezan i s temperaturom. Melatonin, hemikalija koja se luči i pomaže da bolje zaspite, reguliše i temperaturu tijela. Zbog toga, prije nego što smjestite dijete u krevet pobrinite se da im soba bude ohlađena (ili zagrijana) dovoljno da spavanje bude prijatnije.

Dosljednost

Kao što ste do sada vjerovatno zaključili, rutina je veliki dio načina na koji odgajate djecu. To znači da bi trebalo da ih naviknete da svako veče idu u isto vrijeme na spavanje i da svako jutro ustaju u isto vrijeme.

Takođe, trebalo bi da dijete naučite da održi kontinuitet i svake večeri radi iste stvari prije spavanja, kao što su, na primjer, kupanje, pranje zuba, čitanje priče i slično.

Kada malo odrastu, u redu je pustiti djecu da s vremena na vrijeme ostanu koji sat duže kako bi odgledali film.

Ali, potrudite se da održite rutinu i rijetko dozvoljavajte odskakanje od rasporeda dok ne odrastu dovoljno da sami vode računa o sebi.

Krevet nije igraonica

Još jedna stvar koja može prouzrokovati nesanicu kod djece i odraslih je korišćenje kreveta za druge stvari koje ne obuhvataju spavanje.

Što se djece tiče, treba da nauče da krevet nije zamjena za trabolinu, kauč, mjesto za obroke ili mjesto za izradu domaćih zadataka.

Ukoliko djeca rade navedene i slične stvari u krevetu, njihova slika o pojmu "odlazak u krevet" će se potpuno promijeniti, a to je upravo ono što treba da spriječite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije