Život

Naučnici otkrili da biblijski narod nije istrijebljen: Pobili teorije o 'zlom Bogu'?

Naučnici otkrili da biblijski narod nije istrijebljen: Pobili teorije o 'zlom Bogu'?
Foto: Ilustracija | Naučnici otkrili da biblijski narod nije istrijebljen: Pobili teorije o 'zlom Bogu'?

Biblijski narod Kananci, za koje se vjerovalo da su ih prema Božjoj zapovijesti, potpuno istrijebili Izraelci, ipak su opstali.

Tako barem tvrdi studija objavljena u naučnom časopisu "American Journal of Human Genetics".

Naučnici su uspjeli da izdvoje dovoljno DNK od petoro ljudi čije su ostatke pronašli u iskopinama oko grada Sidona, a datiraju od prije otprilike 3.700 godina. Njihov DNK uporedili su sa tzv. sekvencijalnim genomom 99 današnjih stanovnika Libana i iznenadili se kad su utvrdili da oko 90 odsto njihovog porijekla dolazi od Kananaca. 

"Ovo otkriće moglo bi da pobije biblijske navode o potpunom uništenju kananskih gradova i kananskog naroda, jer u tom slučaju oni ne bi mogli dapridonesu genetskom naslijeđu današnjih stanovnika Libana", tvrde naučnici.

Smatraju da još uvijek nema arheoloških dokaza koji bi potvrdili da su kananski gradovi sistematski uništavani, kao što se tvrdi u Bibliji, a obalni gradovi u današnjem Libanu, kao što su Sidon i Tir - gdje su i nađeni ostaci Kananaca, zbog toga su sve više u fokusu naučnih istraživanja.  

Kanan je istorijski naziv za područje između rijeke Jordana i Sredozemnoga mora, a naziv bi mogao da ima tri značenja - ravnica, zemlja zalazećega sunca, zemlja grimizne vune ili zemlja trgovaca.

Semitskog su porijekla i doselili su na to područje oko 3.000. godine prije nove ere. Bog je rekao da će jevrejskom narodu, po izlasku iz Egipta dati zemlju, pa je za njih Kanan bio obećana zemlja 'kojom teku med i mlijeko' i koje su zauzeli između 1.235. i 1.215. prije nove ere. Alio, u Bibliji se naziv Kananci koristi za sve stanovnike nejevrejskog porijekla.

Božja naredba prema kojoj je u Starom zavjetu, rekao Izrelcima:

"Nećete ostaviti živim ništa što diše. Potpuno ćete ih uništiti", navela je britanskog humanistu, skeptika i ateista Ričarda Dovkinsa da zaključi da je Bog Starog zavjeta 'osvetoljubiv', 'genocidan', 'sadomazohistički zlostavljač' jer je naredio da se pobiju svi oni koji bi ugrozili 'čistoću odabranog naroda'.

Nakon ovog otkrića, teorije o "zlom Bogu" koji je nagovarao na istrebljenje cijelih naroda, mogle bi da budu pobijene.

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije