Život

Naučnici tvrde da su otkrili zašto Amiši žive duže

Naučnici tvrde da su otkrili zašto Amiši žive duže
Foto: Ilustracija | Naučnici tvrde da su otkrili zašto Amiši žive duže

Mutacija koja ublažava znakove starenja otkrivena kod Amiša produžuje stanovnicima te izolovane zajednice život za desetak godina, pokazalo je novo američko istraživanje.

Ustanovljeno je da osobe s jednom nefunkcionalnom kopijom gena SERPINE1 žive prosječno deset godina duže od ostalih članova amiških zajednica.

Naučnici su studiju proveli među Amišima koji žive u Indijani i izbjegavaju 'zamke' modernog društva, među kojima su električna energija, automobili i lijekovi. 

Poznato je da su Amiši izuzetno zdravi i za mnoge je to više od zagonetke. Alergije kod djece gotovo ne postoje. U višegodišnjem is­pitivanju amiške djece naučnici su naišli na samo tri slučaja autizma. U njihovim selima su vrlo rijetke bo­lesti savremene civiliza­cije, poput srčanih bolesti, raka i dijabe­tesa.

"Uopšte gledajući, Amiši ne koriste prednosti moderne medicine, pa je činjenica da prosječno žive oko 85 godina, vrlo zanimljiva", rekao je kardiolog, dr. Daglas Von, koji je rezultate istraživanja objavio u časopisu "Science Advances". 

Među 177 testiranih Amiša, kod 43 je pronađena spomenuta mutacija.

Starenje je za naučnike jedan od najvećih bioloških izazova pa je otkriće mutacije koja ima ovako snažan učinak na ljudski životni vijek vrlo zanimljivo i neobično. 

"Izuzetan je izazov otkrivati genetske predispozicije za produženje životnog vijeka", kaže dr. Von.

Starenje prati niz negativnih simptoma, a ova mutacija rješava mnoge među njima: od zaštite od razvoja dijabetesa do održavanja krvnih žila elastičnim. 

"Otkrili smo nešto što, čini se, utiče na nivo molekula, hormona, elastičnost tkiva te na kraju na produženje životnog vijeka kod Amiša", zaključuje Von.

Mutacija rezultira dužim telomerima, sitnim djelićima DNK koji utiču na dugovječnost i zdravlje. Izgledaju poput zaštitnih kapica na kraju hromozoma te određuju koliko će brzo stanice da ostare, u kojoj smo mjeri skloni moždanom udaru ili razvoju raka, kardiovaskularnim bolestima, pretilosti, vaskularnoj demenciji, dijabetesu i osteoporozi.

Život Amiša u zatvorenim zajednicama omogućava očuvanje mutacije SERPINE 1, kaže dr. Von te dodaje da je otkriće izuzetno dobra platforma za budući rad na njenom proučavanju. 

"Proučavanje ovakvih jedinstvenih zajednica moglo bi nam dati više informacija o dužini životnog vijeka od velikih genetskih studija", smatra Von.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije