Život

Neumorno traži sina 18 godina

Neumorno traži sina 18 godina
Neumorno traži sina 18 godina

LIAOČENG - Otmice djece su relativno česte u Kini, a rijetko kom djetetu se uđe u trag. Ipak, da se roditelji ne predaju svjedoči slučaj Gua Gantanga (45), koji je posljednjih 18 godina proveo tražeći svog sina koji je jednog dana nestao iz dvorišta ispred kuće gdje se igrao.

Gantangova patnja započela je 21. septembra 1997. godine kada je njegov dvogodišnji sin Guo Žen nestao iz dvorišta porodične kuće u kineskom gradu Liaočengu.

Jedini svjedok ove otmice je djevojčica koja se u to vrijeme igrala sa Ženom, a koja je rekla da ga je otela jedna starija žena. Ovo je bio veliki šok za cijelu porodicu, a posebno za oca koji je posvetio ostatak života tražeći svog nestalog sina. On je posljednjih 18 godina proputovao 400.000 km, prošao je sve kineske provincije, a tokom ovog perioda promijenio je čak 10 motora kojima putuje kroz Kinu. Sa sobom uvijek nosi dvije velike zastave na kojima je odštampana Ženova slika, a sve u nadi da će ga možda neko prepoznati, donosi "Shanghaiist".

I pored svega on ne gubi nadu. I dalje nastavlja svoju potragu za davno nestalim sinom, te prati  i provjerava svaki trag koji dobije.

Breme teškog života koje je nametnuto Guou vidljivo je na njegovom licu. I dok njegovi poznanici kažu da je nekad bio zgodan mladić, sa dobrim poslom, danas je njegovo lice prepuno bora. Djelimično je ostario zbog brige, a djelimično zbog stalnog boravka na putu, a nekad zna da prođe stotine kilometara dnevno. Koliko je sve ovo pogodilo njegovu porodicu svjedoči podatak da već 18 godina nisu napravili porodičnu fotografiju.

Ipak, ono što je najstrašnije jeste da njegova potraga i nakon toliko godina nije urodila plodom. Štaviše, on je tokom svih ovih godina potrage pronašao otetu djecu drugih roditelja i vratio ih porodicama, ali svog sina nije uspio pronaći. Štaviše, nikad ne želi da prisustvuje srećnim susretima djece i njihovih porodica jer čeka da pronađe svoje dijete. Iako ima dana kad putuje sa svega pet centi u džepu, on ne odustaje, već neumorno traga za sinom:

"Stalno govorim samom sebi: 'Ko zna, možda ću ga sutra pronaći'", kaže Guo, a zatim tužno dodaje: "Ali, to sutra nikako da dođe". Njegova jedina briga je da će mu možda neko srušiti kući dok se ne vrati sa svog putešestvija, pa se sa sinom neće imati gdje vratiti.

Prema dostupnim podacima, godišnje u Kini bude oteto ili jednostavno nestane oko 20.000 djece. Djecu uglavnom otimaju kako bi ih preprodali, a koliko je ta praksa zaživjela govori i podatak da neki čak nude djecu i preko interneta.

Pored Guove žalosne priče, postoje i one sa srećnim krajem... Naime, nedavno je objavljena priča o Kinezu koji je nakon 24 godine pronašao svog oca. Riječ je o Sunu Binu (28), koji je imao svega četiri godine kada je otet sa tržnice gdje je njegov otac imao tezgu, u kineskom gradu Čengdu, u provinciji Sečuan. Otmičari su ga prodali bračnom paru bez djece za 259 funti. Sve ove godine on je živio u gradu Sjužu, koji je oko 10.000 kilometara daleko od njegovog rodnog grada. Sun Bin je počeo da traga za roditeljima 2010. godine i tada je poslao svoj DNK uzorak Vladinoj bazi podataka, da bi mu oni javili da su pronašli čovjeka s odgovarajućom DNK. Njegov otac Ku (45) i majka Lo proveli su pune četiri godine putujući Kinom u nadi da će pronaći sina jedinca. Majka je na kraju umrla od tuge za sinom, tako da je Sun imao priliku da upozna samo oca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije