Život

Nezaposleni inženjer poljoprivrede iz Gradiške zarađuje izrađujući poslastice

Nezaposleni inženjer poljoprivrede iz Gradiške zarađuje izrađujući poslastice
Nezaposleni inženjer poljoprivrede iz Gradiške zarađuje izrađujući poslastice

Dragana Babić (29) iz Gradiške diplomirani je inženjer poljoprivrede za agrarnu ekonomiju i ruralni razvoj, ali ono čime se bavi i od čega puni kućni budžet nije ni blizu njenog obrazovnog opredjeljenja jer je ona majstor za mafine.

Pravi i prodaje mafine, ali u njenoj kuhinji nastaju i razne čokoladne kuglice, kolači i torte. Dragana je bila nezaposlena, a u posao s mafinima je krenuo spontano. Na krštenju i prvom rođendanu svog djeteta sama je napravila slatki sto s ukrasima, zanimljivim mafinima i kuglicama.
"Nakon nekog vremena jedna prijateljica, koja je bila oduševljena slatkim stolom, zamolila me da za rođendan njenog djeteta uradim nešto slično. I tada odlučim da krenem u tu priču", kaže nam Dragana, te dodaje da joj je u nabavci alata pomogla prijateljica.

Samo za Valentinovo ukrasila 100 mafina!

Uvidjela je da joj pravljenje mafina ide od ruke, te je napravila stranicu na internetu, krenula ubacivati fotke i ubrzo su stigle prve narudžbe. 
Sve što se tiče kuvanja inače zanimalo ju je od malih nogu. Uvijek je voljela praviti kako slatka tako i slana jela. Uz pomoć interneta nalazila je recepte koji su je inspirisali na razne ideje, te je uz trud, rad i maštu počela izrađivati slatke kreacije. 

"Najviše uživam u izradi ukrasa od fondana za mafine, tu sam se nekako najviše pronašla. Volim izmišljati nove ukrase, a takođe mi je zadovoljstvo ispuniti želje kupaca", kaže Dragana.

Inspiraciju pronalazi u povodu za koji se mafini naručuju.

Ukrase za mafine pravi dan-dva prije da bi se osušili i mogli da stoje na šlagu. 
"Kada umijesim fondan i dodam boje koje mi odgovaraju krenem u izradu ukrasa. Kada umutim sastojke (jaja, mlijeko, ulje, brašno, šećer, prašak za pecivo) smjesu punim u korpice, mafine po želji kupaca punim eurokremom ili malinama i čokoladom, i ispečem. Na kraju ukrasim šlagom, običnim ili u boji, i stavim ukrase od fondana, upakujem u kutiji i spremno je za prodaju", objašnjava Dragana. 

"Naručuju se za rođendane dragih osoba, razne godišnjice, djevojačke večeri, dječja krštenja i slično. Najviše mafina dosad sam uradila za zaljubljene, s tim da prvenstveno djevojke momcima poklanjaju, a svega nekolio narudžbi sam imala da momci djevojkama poklone neku poslasticu", kaže ova samouka poslastičarka.

Kaže da je upravo za Dan zaljubljenih ispekla i ukrasila više od 100 mafina.

Ipak, ostala joj je u sjećanju narudžba jedne kćerke koja je ocu za 50. rođendan naručila mafine s figurom psa s crno-bijelim pjegicama, ovčicu, fudbalsku loptu i stablo.

Draganine poslastice nisu tražene samo u Gradišci, odakle je ona, već i u drugim gradovima. Ona bi se voljela nastaviti baviti ovim poslom, jer ga je zavoljela, a ujedno i zarađuje. U planu joj je proširenje prodaje, kao i usavršavanje u pravljenju ukrasa i proizvoda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije