Život

Novakovićeva među najmoćnijim ženama svijeta

Novakovićeva među najmoćnijim ženama svijeta
Novakovićeva među najmoćnijim ženama svijeta

Fibi Novaković je žena koja se i ove godine našla među 100 najuspješnijih žena svijeta.

Iako ima američko državljanstvo, potiče iz Srbije. Diplomirala je na "Smit" koledžu u Masačusetsu, a godinama ima uspješnu karijeru.

Fibi Novaković je inače bivša oficirka CIA i jedna od najuspješnijih poslovnih žena svijeta. Ove godine je dospjela na 56. mjesto "Forbesove" liste najmoćnijih žena svijeta. Ona je ujedno i jedina žena srpskog porijekla kojoj je to pošlo za rukom.

Iako je udata za Amerikanca, zadržala je svoje prezime, koje svjedoči o njenom porijeklu, donosi "Forbes"

Postala je obavještajac CIA, a kasnije i viši oficir u Ministarstvu odbrane SAD u Pentagonu. Nakon što je ostvarila sve što je željela na obavještajnom polju, odlučila je i da započne biznis.

Zanimljivo je da Fibi nevjerovatan uspjeh duguje jednom srpskom advokatu iz Čikaga Nikoli Čabraji. Inače, Čikago je poznat po velikoj srpskoj zajednici. Naime, Čabraja se na poziciji generalnog direktora "General Dinamicsa" nalazio od 1997. godine. On je ujedno bio taj koji je Novakovićevu preporučio ovoj kompaniji. Inače, Čabraja je većinski akcionar ove ogromne i profitabilne kompanije.

Prema pisanju medija, upravo on je većinske akcionare ove kompanije, bogatu porodicu Kraun iz Čikaga, nagovorio da ne gase vojni biznis, te ga uz pomoć veza i znanja pretvorio u najprofitabilniji dio kompanije "General Dinamics". Sada posluje na četiri fronta - razvoj borbenih vozila, sistema naoružanja i municije, brodogradnja i pomorski sistemi, informacioni sistemi i tehnologije, poslovna avijacija. Godišnji prihod kompanije je oko 32 milijarde dolara, a zapošljava oko 95.000 ljudi.

Fibi Novaković je 2001. godine iz Ministarstva odbrane prešla u ovu kompaniju, koja se posljednjih godina bavi i svemirskom tehnologijom.

Budući da se radi o ogromnoj kompaniji, koja zauzima peto mjesto u svijetu kada je riječ o vojnoj industriji, njena primanja su od početka bila velika. Ali tek kasnije su došle sumanute cifre, zbog kojih se odavno nalazi na listama najuspješnijih poslovnih žena.

Ona je od januara 2014. godine na mjestu generalnog direktora te kompanije, a samo 2012. godine je zaradila 6.887.772 dolara. Prošle godine je, kao direktorka, zaradila skoro 19 miliona, zbog čega je sada zauzela 56. mjesto, što je veliki napredak u odnosu na prošlogodišnju poziciju, kada je zauzela 65. mjesto.

Pod vođstvom ove neustrašive poslovne žene, profit kompanije je porastao za 6,5 odsto, a Novakovićeva i pored brojnih obaveza stiže da se aktivno bavi humanitarnim radom. Angažovana je u Fondaciji "Medalje časti".

Pored pomenutih angažmana, ona se nalazi i u Upravnom odboru "Abbott Laboratories", kao i u nekim drugim upravnim odborima.

Fibi se nalazi na šestom mjestu najplaćenijih generalnih direktorki na svijetu. Trudi se da svoj privatni život drži podalje od javnosti, pa je poznato samo da je srećno udata za Dejvida Morisona, s kojim ima tri kćerke Aleksandru, Natašu i Sofiju. Prilikom udaje odlučila je da zadrži svoje srpsko prezime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije