Život

Od Moto-Mrazeva do bajkerskog vjenčanja

Od Moto-Mrazeva do bajkerskog vjenčanja
Od Moto-Mrazeva do bajkerskog vjenčanja

Moto-klub "Prnjavor 07", pored organizacije prnjavorske motorijade, toga što imaju bend i na desetine hiljada pređenih kilometara, zanimljiv je i po još nekoliko stvari - od humanosti pa do toga što u svojim redovima ima učitelje, matičare, veterinare i ljude drugih zanimanja.

Prnjavorski bajkeri su česti učesnici i organizatori humanitarnih akcija, pa se tako i oko novogodišnjih praznika mogu vidjeti kako obučeni u Djeda Mrazove krstare drumovima raznoseći poklone mališanima.

Takođe ovi naizgled "opasni momci" na motociklima imaju širok spektar zanimanja, pa im predsjednik pet dana sedmično radi kao učitelj i "teta" u vrtiću, sekretar kluba je matičar, a među ostalim članovima ima od veterinara do mehaničara. Važno je spomenuti i njihovu Facebook stranicu koju prati više od 12.000 korisnika ove društvene mreže.

"Ideja o osnivanju Moto-kluba 'Prnjavor 07' začeta je u glavama nekoliko hedonista koji su zadovoljstvo našli na dva točka bilo u putovanju bilo u brzini i to je ono što nas je sve spojilo. Tačno je da se razlikujemo kako između sebe, tako i među drugim klubovima. Ja kao učitelj i vaspitač u vrtiću to najbolje znam", priča nam Boro Mijić, predsjednik Moto-kluba koji postoji od 2007. godine.

Trenutno klub broji 41 člana te oko 20 aktivnih članova, što kod njih podrazumijeva konstantno krstarenje čitavom Evropom, a naravno i hobi varijantu vožnje vikendom i drugim danima na kraćim relacijama.

PRIJATELJSTVO PRIJE SVEGA: Što se tiče članstva, kroz smijeh pričaju da tu nemaju limita, ali da su do sada ipak izbjegavali pokušaje pripadnica ljepšeg pola da im pristupe.

"Žena direktnih čanova kluba nema, ali supruge se pitaju o svemu što radimo i ravnopravno odlučuju", kaže Boro.

On ističe da ono što traže od članova je duh zajedništva koji gaje i koji se ogleda u svim segmentima njihovog djelovanja.

"Svi smo mi drugari i, pored aktivnosti vezanih za klub, dobri prijatelji, ali i velika porodica, koja je uvijek spremna da ti pomogne", navodi Boro.

Bajkeri iz Prnjavora su pokazali da pored entuzijazma koji ih vodi do najudaljenijih krajeva imaju i srca okrenuta humanosti.

"Od početka našeg djelovanja bazirani smo na humanitarni rad. Iskreno ne volimo da se to mnogo spominje jer važno je da se nešto uradi i nekome uljepša i olakša život. Ove godine naša najveća akcija je bila 'Prnjavor svira za Šamac', koju smo organizovali u okviru našeg moto-skupa, čiji je termin baš padao u teškim trenucima poslije poplava", navodi Boro.

Bajkeri koji su došli na moto-skup rado su se odazvali akciji te su zajednički sakupili stvari u vrijednosti od 34.000 KM.

"Bratski klub 'Škorpion' iz Slovenije tom prilikom donirao je 2.000 evra, gdje su pokazali veliku humanost bajkera. Za taj i ostali sakupljeni novac kupili smo ono najpotrebnije i već sljedeći dan krenuli za Šamac, gdje smo lično podijelili svu robu građanima", kazao je Boro.

S PAKETIĆIMA NA MOTOCIKLIMA: Oni takođe već tradicionalno organizuju akciju "Moto-Mrazevi".

"Oko novogodišnjih praznika izaberemo jednu osnovnu školu sa područja opštine, obično u ruralnijim mjestima, koje su malo zapostavljene, napravimo paketiće, obučemo se u Djeda Mrazove i tako obučeni sjednemo na motore i idemo kroz grad do škole. Čitava priča bude još zanimljivija jer klinci u školi ne znaju da ćemo doći, tako da su njihove face kada nas ugledaju nešto neprocjenjivo", priča Boro.

Paketiće naprave od novca koje sakupe od članarina, ali desi se da dodaju za poklone i iz svog džepa.

Svojim radom, kako kažu, trude se da razbiju stereotip o motociklistima koji, nažalost, i dalje postoji.

"Kada se pojavimo u nekom gradu, ljudi nas obično gledaju poprijeko i ispod oka, ali poslije nekoliko razmijenjenih rečenica i provedenih trenutaka, promijene mišljenje i sami kažu kako su pogriješili u procjeni", govore prnjavorski bajkeri.

ANEGDOTE ČESTE: Brojne su zanimljive dogodovštine koje prate ove bajkere, pa nam je tako Željko Božunović, zvani Žuna Matičar, sekretar kluba, ispričao kako je na motorijadi u predgrađu Zrenjanina sudbonosno "da" uz zvuke motora izreklo dvoje dugogodišnjih bajkera.

"Zvanični organi grada Zrenjanina su obavili vjenčanje, ja sam tu više bio kao neko ko je vodio čitavu ceremoniju, a i da se nađem kolegama matičarima jer je vjenčanje bilo dosta specifično. Ceremonija je održavana na bini na kojoj je te večeri bio koncert, a mladenci su bili obučeni u bajkerskom stilu i u klupskim bojama", priča Božunović.

Takođe, mladenci su bili Mađari pa je, kako kaže, bilo malo problema sa jezikom i izgovorom njihovih imena.

"Malo sam teže izgovarao njihova imena, takođe pola ceremonije je bilo na srpskom, a pola na mađarskom pa su kolege iz publike iskoristile priliku da me zezaju. Na kraju sam rekao na srpskom jeziku poljubite mladu, jer više nisam mogao da se borim sa mađarskim", kroz smijeh priča ovaj matičar iz Prnjavora.

Prnjavorski bajkeri ističu da motocikli i prostrani drumovi koji ih čekaju vrlo lako postanu dio čovjeka koji ostaje u njemu do kraja života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije