Život

Ono što je ljubazno u jednoj zemlji, u drugoj može biti uvredljivo

Ono što je ljubazno u jednoj zemlji, u drugoj može biti uvredljivo
Ono što je ljubazno u jednoj zemlji, u drugoj može biti uvredljivo

Matematičke jedinice ili berzovni indeksi identični su ili jako slični u svim dijelovima svijeta.

Međutim, pojedine lokalne geste, običaji i navike mogu imati potpuno različito značenje od države do države. Ono što je ljubazno i ispravno u jednoj zemlji, u drugoj može biti krajnje nekulturno ili uvredljivo.

Američki portal cracked.com donosi kulturne neobičnosti i različitosti, koje su karakteristične za pojedine dijelove svijeta.

Ako u Singapuru želite konzumirati žvakaću gumu morate imati ljekarski recept, a u Bugarskoj potvrdno klimanje glavom označava negaciju i obrnuto.

U mnogim azijskim zemljama nekulturno je pokazivati zube čak i kad se smijete. Ponašanje žena koje kada se smiju ne pokriju usta smatra se nepriličnim.

Bez zdravica:  U Mađarskoj nije pristojno držati zdravicu. Naime, 1848. godine, za vrijeme revolucije u Mađarskoj, Austrijanci su pogubili 13 Mađara te su taj zločin "proslavili" zdravicom. Mađari to još nisu preboljeli, pa se nazdravljanje u ovoj zemlji i danas smatra uvredljivim.

Ako u moskovskom metrou ne oslobodite prostor za sjedenje ili kretanje starijim osobama, invalidima ili ljudima s djecom, svi će vas gledati poprijeko, a neko će se najvjerovatnije izderati na vas.

U Veneciji nemojte hraniti golubove na trgu svetog Marka jer je to od 2008. godine zabranjeno i možete zbog toga platiti kaznu. Naime, time se, između ostalog, želi smanjiti broj golubova te štete koje ove ptice mogu uzrokovati.

U mnogim azijskim zemljama nekulturno pokazivati zube čak i kad se smijete

U Indiji hram samo za vjernike:  Zabranjeno je ući u neke hinduističke spomenike i hramove u Indiji osim ako niste pripadnik ove religije.

Čak i dodavanje soli u hranu može biti uvredljivo. Uprkos eventualnom manjku soli, hranu u Egiptu nemojte soliti jer će domaćin smatrati da vam se nimalo ne sviđa ponuđeno jelo.

U Vijetnamu ako prekrstite ruke pokazujete poštovanje prema osobi koja vam je u blizini.

Za portal cracked.com čudan je i običaj koji je karakterističan za naša područja, a to je da se u kuću ne ulazi u obući.

Zakasnite na večeru:   U Venecueli nije pristojno u goste na večeru doći na vrijeme ili nekoliko minuta ranije. Ako ovo napravite domaćin će smatrati da imate "gladne oči" ili da ste čak pohlepni.

U Francuskoj je nepristojno pitati da podijelite račun od večere, posebno na poslovnom sastanku. Ako nemate namjeru platiti čitavu večeru, radije čekajte da to neko drugi učini.

U Rusiji se nemojte na ulici smijati nepoznatoj osobi. Rusi to neće smatrati pozitivnom gestom, nego će smatrati da ste ludi, da im se rugate ili da ih izazivate na sukob.

Sjeverna Koreja svijet za sebe

Sjeverna Koreja daleko ispred svih zemalja prednjači po neobičnostima kulture. O tome bi se mogla napisati cijela knjiga, a ovo su samo neki od najčudnijih običaja.

- Želite li fotografisati kipove sjevernokorejskih vođa možete to učiniti samo "u kompletu". Ne možete, recimo, uslikati statuu Kim Il Sunga samo glavu ili trup.

- U svakom sjevernokorejskom domu na zidu moraju se nalaziti portreti bivših vođa Kim Il Sunga i Kim Jong Ila. Nemojte im nikad okrenuti leđa.

- Ako su vam rođendani 8. jula ili 17. decembra, ne možete ga slaviti. Naime, na ta dva datuma umrli su bivše vođe Sjeverne Koreje, pa su ti dani isključivo rezervisani za žalost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije