Život

Oprezno sa bebama na planini

Oprezno sa bebama na planini
Foto: N.N. | Oprezno sa bebama na planini

Zajednički odmor na planini umjerene nadmorske visine može biti savršen doživljaj za sve članove porodice, ali je jako bitno da roditelji obrate pažnju na nekoliko važnih činjenica. Djeca do dvije godine ne bi trebalo da idu na planine više od 1.500 metara jer njihov organizam nije u stanju prilagoditi se drugačijim klimatskim uslovima. Planine iznad 3.000 metara nadmorske visine mogu zbog niskog vazdušnog pritiska, odnosno razrijeđenog vazduha, kod mlađe djece izazvati ozbiljnije zdravstvene probleme.

Zaštita

Bitno je ponijeti adekvatnu opremu, te između ostalog spakovati i zaštitu od sunca. Za bebe je preporučljivo koristiti kreme sa najvećim zaštitnim faktorom. Trogodišnjaci ne bi trebalo da pješače više od tri kilometra, a ukoliko manju djecu vozite u kolicima ili nosite u sjedalici, obratite pažnju na položaj djeteta jer ono mora biti udobno smješteno. Strogo se zabranjuje nagla promjena visine, te nije preporučljivo sa bebom ulaziti u žičaru jer će se u tom slučaju beba omamiti, biti blijeda, plačljiva i apatična. Njen organizam se ne može nositi sa naglim promjenama i preporučuje se povratak u dolinu ukoliko pokaže neke loše znakove.

Ne pretjerivati sa šetnjama

Trogodišnjaci nisu u stanju pješačiti više od dva kilometra. Ako svog mališana nosite u leđnoj nosiljci, treba da vodite računa o njegovoj savršenoj udobnosti. Ne zaboravite da je vaše dijete tada izloženo suncu, vjetru, možda čak i kiši ili snijegu. Šetnja je još više zahtjevna kada vaš mališan povremeno želi sam preći nekoliko stotina metara. Stoga preporučujemo pravljenje redovnih pauza u dugim šetnjama, te zaštitu od sunca i kiše.

Bez naglih visinskih promjena

Ulazite u žičaru i odlazite na najviše vrhove planine - ovako nagle visinske razlike organizam vaše bebe zasigurno ne može podnijeti. U slučaju da u ovoj situaciji primijetite da vaše dijete odjednom djeluje omamljeno i plačljivo, znajte da može biti riječ o simptomima visinske bolesti. Tegobe će, u principu, brzo nestati nakon što se spustite na nižu nadmorsku visinu, ali za svaki slučaj treba potražiti savjet pedijatra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije