Život

Otkriven parazit koji širi bolest pčela

Otkriven parazit koji širi bolest pčela
Otkriven parazit koji širi bolest pčela

VAŠINGTON - Naučnici su utvrdili da je parazit varoa odgovoran za širenje smrtonosnog virusa koji je izazvao pomor milijardi pčela širom svijeta u posljednjih nekoliko godina.

Istraživači koji su proučavali pčele na Havajima zaključili su da varoa pomaže širenju smrtonosnog soja virusa koji prodire u ćelije pčela i preuzima mehanizam njihovog funkcionisanja, zbog čega one umiru.

Naučnici kažu da je "virus deformisanih krila" jedan od najzaraznijih koji postoje u svijetu insekata.

Istraživački tim predvodio je doktor Stiven Martin sa Univerziteta u Šefildu, a rezultati studije objavljeni su u žurnalu "Nauka", prenio je Bi-Bi-Si.

Virus je donesen na Havaje slučajno iz Kalifornije prije dvije godine, ali na ostrvima još ima kolonija pčela koje nisu zaražene, pa su naučnici mogli da prate efekte uticaja virusa na kontaminirane rojeve.

Istraživačili su vršili ispitivanja u periodu od dvije godine. Oni kažu da su pčele otporne na brojne viruse i da u tijelu svake mogu da se nađu tragovi mnogih neškodljivih virusa.

Problem nastaje kada parazit varoa na njih prenese opasan soj virusa, koji se u tijelima pčela replicira u velikoj količini, ulazi im u krv i potiskuje sve ostale. Pčele to ne mogu da podnesu i umiru.

Sam parazit, koji je prenosilac virusa, hrani se krvlju pčela. Naučnici su naglasili da je za zaštitu pčelinjeg fonda neophodno kontrolisati i smanjiti nivo parazita varoa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije