Život

Ovo su najopasniji otrovi na planeti

Ovo su najopasniji otrovi na planeti
Foto: Ilustracija | Ovo su najopasniji otrovi na planeti
N.N.

Dominik Burž iz BritLaba predstavio je najubojitije otrove na svijetu.

"Kad razmišljamo o najsmrtonosnijim otrovima, većini će na pamet pasti arsen. Džordž III od Engleske, Napoleon Bonaparta i kineski car Gaungžu svi su redom, smatra se, umrl iod trovanja arsenom, ili tako što ih je neko otrovao ili uslijed slučajnog trovanja", kaže on.

Samo 200 miligrama arsena, što odgovara otprilike jednoj kapi kiše, dovoljno je da ubije nekoga za dva sata.

Prvi znak trovanja je metalan okus u ustima, nakon čega slijedi povraćanje, napadi i smrt. Zvuči jezivo, ali čak i arsen djeluje kao praktično neškodljiv kad se uporedi s nekim drugim tvarima koje navodi Burž.

Tetrodotoksin je otrov koji je izdvojen iz ribe napuhače, poznate i kao kuglasta riba, te iz plavoprstenaste hobotnice (hapalochlaena).  Žrtvu ostavlja paralizovanu, dok joj tijelo prolazi kroz jezivu agoniju.

"Jezik i usne počinju peći, u ustima dolazi do prave erupcije pljuvačke i tijelo se počinje strašno znojiti", objašnjava Burž.

Sve to dok je žrtva savršeno svjesna šta joj se događa, ali se ne može ni pomjeriti. Smrt nastupa nakon mučenja koje traje šest sati, a protivotrov ne postoji.

Neki stručnjaci smatraju da vudu vračevi koriste ili su koristili upravo taj otrov, ali u sićušnim dozama kako bi kod pojedinaca izazvali trans nalik na zombije.

Naučna potvrda za ovakvu teoriju još uvijek ne postoji.

Najgori otrovi su nerijetko zaprepaščujuće blizu naših domova. Jedan od takvih je srčani glikozid digoksin, koji se može pronaći u najobičnijem cvijeću u našim vrtovima, kao što su đurđice, oleandar, naprstak i još nekima. Samo dva kilograma tog otrova, vješto raspoređeno i dozirano, bilo bi sasvim dovoljno da se zbriše kompletno čovječanstvo.

(Express.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije