Život

Parkinsonova bolest Hitlera koštala rata?

Parkinsonova bolest Hitlera koštala rata?
Parkinsonova bolest Hitlera koštala rata?

Na osnovu tvrdnji iz najnovije kontroverzne studije, Parkinsonova bolest je možda imala odlučujuću ulogu u porazu Adolfa Hitlera.

Naime, u istraživanju se tvrdi da je neurološka bolest uticala na neke od najvećih odluka ovog diktatora, načinila ga nesmotrenim i na kraju dovela do gubitka Drugog svjetskog rata.

Ide se čak i korak dalje i nagovještava da su Hitlerova užasna i nehumana ubistva zapravo posljedica bolesti koja je uticala na njegov promjenljiv temperament.

Istraživanje je vodio Ragav Gupt i tim sa Univerziteta u Pitsburgu.

"Mogućnost da je Hitler patio od Parkinsonove bolesti dugo je bila predmet debata", rekao je Gupta.

Video-dokazi su ukazali na progresivno pogoršanje njegovih motoričkih funkcija od 1933. do 1945. godine, a pred kraj života, imao je izraženo podrhtavanje ruku, što je i izazvalo polemike u vezi s tim da li boluje od ove bolesti.

Parkinsonova bolest takođe može da izazove spor hod, pogrbljeno držanje i tup pogled, zajedno sa kognitivniom poremećajima kao što su nedostatak mašte i opšte apatije.

Istraživači sugerišu da je Hitlerovo stanje možda uticalo na to da prerano napadne Rusiju 1941. godine i ukazuju na njegove druge loše odluke kao što je neuspjeh odbrane Normandije 1944. kao i održavanje snaga u Staljingradu 1942. godine.

U istraživanju se takođe Hitlerov nedostatak kajanja i saosjećanja povezuju sa Parkinosnovom bolešću.

"Hitlerova nehumana ličnost obilježena nedostatkom saosjećanja i kajanja, može se pripisati njegovom stanju, navodeći ga da se ponaša na načine koje danas karakterišemo kao brutalne, okrutne i nemoralne," izjavili su autori istraživanja.

Problem sa ovom teorijom je da ne može da objasni Hitlerovo ponašanje prije 1933. godine, budući da je on pokazivao znake destruktivnog temperamenta mnogo prije ispoljavanja simptoma Parkinsonove bolesti. Prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije