Život

Partner u rađaoni - pomoć ili smetnja

Partner u rađaoni - pomoć ili smetnja
Foto: Ilustracija | Partner u rađaoni - pomoć ili smetnja
N.N.

Da li muškarci trebaju prisustvovati porođaju? To će, izgleda, ostati pitanje bez odgovora

Ranije su muževi saznavali od svojih supruga novost jesu li rodile dječaka ili djevojčicu, a danas je, uglavnom, obrnuto. No, je li prisustvo muškaraca od pomoći u sali za porođaje ili su oni samo smetnja?

Francuski ginekolog Michel Audin smatra da su upravo muškarci krivi što se sve više žena porađa carskim rezom, jer, tvrdi, u posljednje vrijeme dolazi do prevage muških hormona kod žena tokom porođaja.

Zašto "protiv"

Prisustvo uznemirenog muškarca u sali za porođaje dovodi do toga da žene postaju napetije te se usporava proizvodnja oksitocina, hormona koji ženama pomaže tokom porođaja. Zbog toga sve više žena završava na operacionom stolu i porađa se hitno carskim rezom, ističe francuski liječnik.

“S obzirom na to da već decenijama porađam žene, najbolje okruženje za lak i brz porođaj je da pored žene ne bude niko osim tihe, nenametljive iskusne babice - tvrdi dr. Audin.

On dodaje da je oksitocin "lijek ljubavi" koji pomaže ženi da se porodi i uspostavi vezu sa svojom bebom. Ali, da je to i "hormon stidljivosti" koji se ne pojavljuje kada je žena okružena ljudima i modernom tehnologijom.

Za razliku od njega, zagovornici prisustva muškaraca porođaju ističu da su oni uvijek tu jer njihove supruge tako žele i dodaju da treba vjerovati u instinkte majki.

Tokom 1960-ih, samo četvrtina muškaraca na Zapadu prisustvovala je porođaju svojih partnerki, dok danas činu rođenja djeteta prisustvuje oko 90 posto njih.

A zašto "za"

Za razliku od doktora Audina, najveći zagovornik prisustva muškaraca porođaju američki doktor Robert Bradley smatra da prisustvo supruga kao takozvanog "porođajnog trenera" opušta žene, zbog čega se 90 posto tako obavljenih porođaja odvija bez bilo kakvih medikamenata.

Da li su muškarci u porođajnoj sali pomoć ili smetnja, ostaće vječno pitanje, ali zagovornici njihovog prisustva ističu da učešće carskog reza nije povećano zbog očeva, već zbog gojaznosti, sve starijih porodilja i straha ljekara od sudske tužbe.

(Bebe i mame)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

vinvangogh

rađaonICA, učionICA, gostionICA... Kako ste vi, gospodo, završili žurnalistiku (ili filološki), a toliko ste nepismeni da se čudom čudim? Imate li lektore i korektore? Šta oni rade? Izgleda da vaše tekstove pišu naši političari.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije