Život

Pedijatar otkriva kako pripremiti djecu za dolazak novorođenčeta

Pedijatar otkriva kako pripremiti djecu za dolazak novorođenčeta
Pedijatar otkriva kako pripremiti djecu za dolazak novorođenčeta

Dolazak nove bebe u porodicu posebno je stresan za stariju djecu, jer se tada pažnja roditelja malo više usmjerava prema novorođenčetu.

Izlivi ljubomore nisu neobična pojava, a kako ih spriječiti ili izbjeći da dođe  do njih otkriva Bosa Đajić, doktor specijalista pedijatrije i šef ambulanti za specijalističke konsultacije iz pedijatrije u Domu zdravlja Banjaluka.

Ona ističe da je jako bitno da oba roditelja učestvuju u pripremi starije djece na dolazak nove bebe.

"Otac ima malo veću ulogu u tome posebno dok je majka trudna. On djeci treba da objasni da će stići novi član i da na neki način svi treba tome da se raduju, da je to nešto što će oplemeniti i osvježiti njihovu porodicu", navodi Đajićeva.

Dodaje da se djeci mora stalno ponavljati da je to dobro i da novog člana treba prihvatiti.

"Potrebno je, koliko je to moguće, uključiti ih u pripreme u vezi s dolaskom novorođenčeta, pod kojim se podrazumijevaju priprema kreveca i ostalih stvari potrebnih za bebu. Otac posebno treba da bude podrška djeci, ali i majci", govori Đajićeva.

Prema njenim riječima, kada već dođe trenutak da majka ode u porodilište, to ne treba da bude traumatično za djecu koja ostaju kod kuće i tu opet važnu ulogu ima otac, koji s njima ostaje i koji vodi brigu o njima.

"On kroz razgovor sa djecom treba da na neki način nadomjesti majku i pripremi ih za dolazak majke i bebe u kuću. Bilo bi poželjno da, ukoliko to mogućnosti dozvoljavaju, svi zajedno odu u bolnicu da posjete bebu i majku, ali i da kada bude vrijeme za izlazak iz bolnice, takođe, svi zajedno odu po njih. Nikako ih ne treba zapostavljati", dodaje ona.

Savjetuje da otac zajedno sa djecom organizuje veseli doček za bebu, kako bi se i starija djeca tome radovala.

"Sve bude u redu dok velika djeca ne uoče da im novorođenče na neki način oduzima pažnju roditelja i da je beba zahtjevnija. Zbog toga oba roditelja treba da učestvuju u svemu. Ako je majka više oko bebe, otac treba više da se bavi većom djecom", naglašava Đajićeva.

Tvrdi da bi djecu trebalo uključiti u sve aktivnosti oko bebe, poput dodavanja pelene i kreme tokom presvlačenja.

"Djeca bi trebalo da budu uz bebu, ali nikako ih ostavljati same s njom, jer oni još nemaju osjećaj šta je štetno za novorođenče. Kad djeca nešto dobro obave treba ih pohvaliti i tada taj period prođe bez velikih problema i nova beba se na vrijeme prihvati s ljubavlju", objašnjava ona.

Objašnjava da, ukoliko starije dijete i nakon nekog vremena ne prihvata novu bebu, što je jako rijedak slučaj, u tom slučaju roditelji treba da zauzmu odlučniji stav i djetetu objasne da se i manjem djetetu treba posvetiti pažnja.

"Ako i to ne pomogne, a dijete ima preko dvije godine, onda bi bilo dobro potražiti pomoć stručnjaka, psihologa, kako bi uspjeli prebroditi taj problem. Ako je toliko izražen ne treba ga ignorisati jer možda postoji neki drugi veći problem koji je potrebno rješavati", savjetuje doktorica.

Tvrdi da je jako bitno da se dolaskom bebe ne mijenjaju navike starije djece, te da ukoliko je dijete naviklo da mu se pred spavanje čita, da se to svakako nastavi, a ako je majka zauzeta da to obavlja otac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije