Život

Plivanje i strani jezici od malih nogu

Plivanje i strani jezici od malih nogu
Foto: N.N. | Plivanje i strani jezici od malih nogu

Pri odrastanju, dijete saznaje dosta informacija iz okoline te konstantno uči nove stvari. Često se kaže da mozak djeteta funkcioniše kao spužva. Upravo zbog toga treba rano početi s učenjem nekih stvari koje bi djetetu mogle biti korisne u kasnijem životu.

Neka istraživanja pokazuju da se djeca koja su u djetinjstvu učila drugi jezik lakše prilagođavaju promjenama, te imaju bolje pamćenje. Učenje još jednog jezika od malih nogu pomoći će djetetu da kasnije lakše nađe posao i da putuje bez brige o sporazumijevanju. Naučnici sa Univerziteta "Rotman" tvrde da ljudi koji odmalena uče dva jezika imaju manje šanse za razvijanja Alchajmerove bolesti u starosti.

Ispunjeniji život

Plivanje i slične aktivnosti uče djecu da vode aktivniji i ispunjeniji život. Plivanje će vašem djetetu otvoriti vrata novih iskustava, te će se ono lakše snaći u bilo kojoj situaciji koja je opasna po njegov ili tuđi život. Ova aktivnost takođe pomaže njegovom mozgu da brže i bolje radi.

Nedavno je objavljeno istraživanje u kojem je navedeno da sviranje instrumenta "odgađa starenje" jer održava neke ćelije u mozgu, te poboljšava dječju mogućnost multitaskinga. Takođe, plesanje ima veliki uticaj na dalji život djece. Ova aktivnost se preporučuje pogotovo kod djece koja su hiperaktivna. Dokazano je da muzika pomaže u razvijanju kreativnosti, motoričkih sposobnosti te gradi samopouzdanje. Ples i muzika će takođe upoznati dijete s različitim kulturama, pomoći će da ima otvorenije stavove i više samopouzdanja.

Čišćenje

Recikliranje i čišćenje su samo još neke od aktivnosti koje dijete treba praktikovati od malih nogu. Na ovaj način ono se brine o svojoj okolini, bilo da je u pitanju eksterijer ili enterijer. Stvara osjećaj za higijenu i nastavlja živjeti prema onome što je naučilo, čuvajući tako okolinu i usmjeravajući i ostale da čine isto.

Kuvanje

Iako su djeca mala da bi odmah naučila kuvati, veoma ih je važno uključiti u takve aktivnosti na vrijeme. Ako odmalena počnu pripremati svoja jela, vrlo je vjerovatno da će kasnije u životu rjeđe konzumirati brzu hranu ili nešto nekvalitetno. Takođe, na ovaj način će razviti čula i više će eksperimentisati u kuhinji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije