Život

Počinje škola: Kako pripremiti dijete

Počinje škola: Kako pripremiti dijete
Počinje škola: Kako pripremiti dijete

Dijete ne treba forsirati da zna da računa, čita i piše, jer će to naučiti u školi

U jedan od najvažnijih događaja u životu svakog djeteta ubraja se polazak u školu. Neka djeca mu se raduju, neka od njega strepe. Slična osjećanja preplavljuju i roditelje. Kako bilo, svi roditelji, prije ili kasnije, moraju s tim da se susretnu, da puste svoje djete da napravi samostalne korake i suoči se sa odgovornošću za svoje postupke.

Adekvatna emocija koja se javlja zbog polaska u školu, i kod djece i kod roditelja, jeste strepnja.

Od čega to roditelji strepe, a od čega djeca?

Roditelji prvo strepe od toga kako će se dijete pokazati na testu za prijem u školu, zatim kako će se prilagoditi, kako će reagovati na učiteljicu, na novo okruženje, a za dijecu polazak u školu strašan je onoliko koliko im ga mi odrasli predstavimo strašnim. Ona prava priprema djeteta za polazak u školu ne treba da se svede na posljednje dvije nedjelje avgusta. Odnos prema školi, učenju i obavezama gradi se mnogo ranije.

Na šta sve djetetu treba ukazati?

Veoma je važno predstaviti učiteljicu/učitelja kao autoritet koji se mora slušati i objasniti mu da je to osoba koja može da mu pomogne i riješi problem ako mu se nešto desi. Ono šta je roditelj kod kuće, to je učiteljica u školi, i dijete mora to da prihvati.

Kako ga pripremiti za rutinu i disciplinu koje ga očekuju u školi?

Djeca se na rutinu i disciplinu pripremaju od rođenja. U početku su to odlazak na spavanje u isto vrijeme, sklanjanje igračaka po završetku igre, slaganje garderobe kada se skine, usvajanje higijenskih navika. Dijete koje ima rutinu, vrlo lako će da usvoji i nove radne navike koje ga čekaju.

Dijete ne treba forsirati da zna da računa, čita i piše, jer će to naučiti u školi. Ono treba da ima određena predznanja koja se tiču grafomotorike (pravilno držanje olovke), razumijevanje pojma broja, da razumije odnose u prostoru i vremenu i slično. Osim toga, ovaj pripremni, predškolski program značajan je i zbog toga što djeca nauče da nekoliko sati budu odvojena od roditelja.

Ko treba da odvede dijete prvi dan u školu? Najbolje je da to budu roditelji, i to oba roditelja. Taj dan oba roditelja treba da budu uz svoje dijete i da ga isprate i budu podrška u tom velikom koraku.

Da li dete treba uključiti u kupovinu školskog pribora?

Svakako! Kupovina pernice, torbe, uređenje sobe, radnog stola, u velikoj mjeri čine polazak u školu mališanu prijatnim.

NE PRIJETITI ŠKOLOM

Kao što griješe oni roditelji koji ne žele djecu da pripremaju za školu, jer misle da dijete treba još malo da bude bezbrižno i da uživa, tako griješe i oni koji djeci za svaki nestašluk prijete školom. "Vidjećeš ti kad kreneš u školu, nećeš tamo tako moći", najčešća je rečenica i najveća zabluda roditelja. Dijete se disciplinuje kod kuće i u kući usvaja pravila ponašanja, a u školi to primjenjuje i proširuje na nove situacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije