Život

"Pomalo lično" na Nes radiju sa Branom Srdićem: Badminton jedan sport - jedna porodica

"Pomalo lično" na Nes radiju sa Branom Srdićem: Badminton jedan sport - jedna porodica
"Pomalo lično" na Nes radiju sa Branom Srdićem: Badminton jedan sport - jedna porodica

BANJALUKA - Svako ko misli da već nešto zna o badmintonu - na osnovu igre u parku, vara se.

Predstavljamo vam badminton, uz pomoć Brane Srdića predsjednika Badminton kluba "Banjaluka" koji je bio gost Nes radija i Nataše Margetić u emisiji "Pomalo lično". 

Ono što je kod nas poznato pod tim imenom, zabavna je igra bez pravila, ili sa pravilima koja su dogovorena na licu mjesta, između igrača. Pravi badminton u sali je olimpijski sport, ali i zabava sa vrlo precizno utvrđenim pravilima, dinamikom igre, dimenzijama terena, visinom mreže.

Srdić kaže da je badminton  nastao u Kini, a u današnjem obliku se igrao u Engleskoj od 1873. godine.

Nacionalni je sport u Indoneziji, Maleziji i Singapuru, iz kojih dolaze i najbolji igrači.

On priča da bi idealno bilo da dijete koje počinje da trenira ima pet ili šest godina.

Kako kaže postoje grupe i za mlađe.

Svakako početnik, može da bude i starije, pa čak i da dođe sa roditeljima, željnim da nauče osnove ovog lepog sporta.

''Dakle, uzrast uopšte nije važan. Jednostavno rastegnite konopac između dva drveta i eto igrališta. Ukoliko se igra ozbiljnije, badminton je jedna od aerobno najzahtjevnijih aktivnosti pa ide ruku pod ruku s redukcijskim dijetama. Iako se tim sportom možete baviti rekreativno i na svakoj livadi, u svome gradu potražite badminton klub i odigrajte pravi meč'', kaže Srdić.

Ako vam se ikada činilo kako je badminton samo sport za djecu, promijenićete mišljenje nakon što počnete gubiti kilograme i oblikovati mišiće.

Srdić navodi da će tako rasti i vaše samopouzdanje i zadovoljstvo vlastitim tijelom.

''Zbog svih navedenih činjenica badminton je postao sport dostupan svima, bez obzira na dob ili sposobnost igrača, pa preporučujemo da ne čekate nego da provjerite, ukoliko već niste, upoznate čari ovog sve popularnijeg sporta u koji ćete se sigurno zaljubiti'', poručio je Srdić u razgovoru.

Inače, para-badminton je zvanično uključen u program Para-olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine što je badmintonu za invalidna lica dalo novu težinu, a ujedno otvorilo nove mogućnosti za naše sugrađane. 

''Cijela badminton zajednica djeluje pod motom "jedan sport- jedna porodica", što znači da su BWF, BEC i nacionalni badminton savezi preuzeli na sebe obavezu da na ravnopravnoj osnovi brinu i o badmintonu i o para-badmintonu'' kazao je.

Koje su aktivnosti BK"Banjaluka" na omasovljenju para-badmintona, koji su dalji planovi, ali i dosadašnji uspjesi ovog kluba možete saznati u emisiji "Pomalo lično" .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije