Život

"Pomalo lično" na Nes radiju sa Draganom Banjac: U život sa muzikom

"Pomalo lično" na Nes radiju sa Draganom Banjac: U život sa muzikom
"Pomalo lično" na Nes radiju sa Draganom Banjac: U život sa muzikom

“Muzika je put do sreće, to je šuma, rijeka, lug, put do njenog srca kad te ona neće...je dio teksta nekadašnje emisije za djecu "Muzički tobogan".

Emisija je bila edukativnog, ali i zabavnog karatktera uz koju su odrastale mnoge generacije djece ne prostoru tadašnje Jugoslavije.

Muzičko obrazovanje djece nije ni malo lak zadatak, ali ako se radi sa ljubavi onda on postaje pravi užitak, a upravo o toj temi, muzičkom obrazovanju mladih govorila je na NES radiju Dragana Banjac profesor klavira i vlasnik Instiuta za moderno muzičko obrazovanje „Opus“ conmusica Banjaluka. Dragana je gostujući u emisiji "Pomalo lično" pojasnila zašto sa muzičkim obrazovanjem djece treba početi u najranijem životnom dobu, sa koliko godina je dobro da se djeca susretnu sa notama i instrumentima i kako na pravi način djeci približiti taj čarobni svijet muzike.

Instiut „Opus“ conmusica djeluje u Banjaluci već više od 10 godina, a kao franšizni partner evropskog Instiuta za moderno muzičko obrazovanje već 5.godina.

„Opus“ conmusica Banjaluka je dio velike evropske muzičke pordice čiji se centralni Istiut nalazi u Njemačkoj u gradu Ajzenahu.

Njihov kredo glasi “Muzika jezik koga razumije čitav svijet“. Instiut trenuto pohađa oko 200 učenika, a upis traje u toku čitave godine bez ograničenja starosne dobi, naglasila je Dragana. Prema njenim riječima, trenuto je najveća zintersovanost za predškolske progame, a svi ostali progami kao i nastava određnih instrumenata prilagođavju se željam učenika.

Opus conmusica djeluje kao jedan jedinstveni tim. Svi profesori su akdemski obrazovani, većinom na Akademij umjetnosti Banjaluka.

U timu Instituta za moderno muzičko obrazovanje rade muzičari, muzički pedagozi, naučnici i menadžeri- sve sami istaknuti eksperti u svojim stručnim oblastima, koji promovišu pristup muzičkom obrazovanju počevši od prenatalnog stadijuma pa sve do trećeg životnog doba.

Svaki čovjek ima već od rođenja muzičke sposobnosti. Intenzivno bavljenje muzikom i sviranjem podstiče lični i socijalni razvoj čovjeka u svim fazama života.

I upravo iz tog razloga podsjetimo se na stihove koje nam je kao djeci pjevao Minja Subota: “Muzika je put do sreće, to je šuma, rijeka, lug, put do njenog srca kad te ona neće....

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije