Život

Posljednji nomadi Persije (FOTO)

Posljednji nomadi Persije (FOTO)
Posljednji nomadi Persije (FOTO)

Iranski nomadi Kaškai, koji vode porijeklo od Turk naroda centralne Azije, stotinama godina lutaju škrtim pustinjama jugozapadnog Irana.

Svake godine oni, nakon ljetne ispaše, sa stadima koza i ovaca putuju ka planinama sjeverno od Širaza, prema zimskoj ispaši u nižim i toplijim predjelima u blizini Persijskoj zaliva. Njihov način života predstavlja istančan balans između čovjeka i životinje i njihovog okruženja. Brojni su pokušaji da se oko 400.000 Kaškai nomada uklopi u uobičajeno iransko društvo, ali su se oni oduvijek odupirali, ostali su jaki i nezavisni.

Gazal i njegova žena Tarkenaz su tipični predstavnici ovog plemena. Oni žive oko pola godine u blizini sela Kumare Sorkija, udaljenog oko 50 kilometara od Širaza. Kasnije odlaze oko 200 kilometara sjevernije u blizinu grada Kazeruna, kada vrijeme postane hladnije. Sada u penziji, Gazal je 30 godina podučavao djecu lokalni jezik farsi. On vjeruje da je to bio vitalni posao koji je omogućavao Kaškaijima da održe svoju nezavisnost i kulturu.

Ipak, vremenom je postajalo sve teže da se pronađu učitelji koji bi putovali sa djecom. Nekolicina nomada je kvalifikovana da predaje, a oni iz gradova i sela nisu naviknuti na nomadski način života. Takođe, kako urbani centri sve više rastu, tako se više ugrožavaju i njihovi prostori za ispašu.

Oni ne mogu zamisliti život bez svojih krda. Koze koriste za mlijeko, sir i meso, ali takođe prodaju jariće na pijaci u Širazu da bi kupili druge potrebne stvari. Kaškai su poznati i po svojim tepisima i drugim proizvodima od vune, koje svi nazivaju širaz, po mjestu ispaše u blizini Širaza, i koja je mekanija i bolja nego vuna iz ostalog dijela Irana.

Njihov način života prati muslimanska pravila, ali oni koriste razne prilike kao što su vjenčanja i proslave da prikažu svoj jedinstveni način oblačenja, plesa i kulturne baštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije