Život

Potresne priče ovisnica: Rađale smo drogiranu djecu

Potresne priče ovisnica: Rađale smo drogiranu djecu
Potresne priče ovisnica: Rađale smo drogiranu djecu

Nije bio kao ostale bebe u rodilištu.

Prije 13 mjeseci život mu je počeo apstinencijskom krizom. Njegova se majka drogirala u trenutku začeća.

Iako je bio velik i zdrav, punih mjesec dana liječili su ga zbog krize. Bio je razdražljiv, neprestano je plakao, imao grčeve. Kriza je prošla, maleno je tijelo izdržalo, a dječačić je danas živahan i potpuno zdrav.

Dok veselim koracima grabi preko dnevnog boravka do naručja svoje majke, niko ne bi rekao da je bio jedna od beba koje su prošle apstinencijsku krizu. Donosimo potresne priče dviju majki koje su kao narkomanke ostale trudne i odlučile roditi djecu.

Mia (32), majka malog dječaka, počela se drogirati u 27. godini, a od početka trudnoće je na Subutexu, zamjenskoj terapiji za heroin o kojemu je bila ovisna tri godine. Budući da taj lijek nema tako snažne nuspojave, Mia sinčića i doji.

Planira se skinuti i sa Subutexa, ali to joj nije jedini problem. Zaražena je virusom hepatitisa C, a čeka je i dvogodišnja zatvorska kazna.

"Dilala sam. Policija mi je u kući našla speed i travu. Već sam provela dva mjeseca u istražnom zatvoru, ali sam kaznu koju sam trebala početi služiti 28. juna uspjela odgoditi. Ne želim se odvajati od sina. Ako već moram biti kažnjena, neka to bude u kućnom pritvoru, kad konačno zaživi projekt s narukvicama za kažnjene", priča Mia, vizažistica koja je šminkala manekenke za modne događaje i ljude s estrade za snimanje spotova.

Smije se na pitanje ima li droge među poznatima. „Ako je negdje ima – ima ih među njima, kaže Mia.

Dilati je počela jer joj je dnevno trebalo najmanje 700 kuna za speed i heroin, a novac joj je trebao još i za izlaske vikendom. Biznis je, kaže, donosio dobar novac, ali da joj je tada bila ova pamet, to sigurno ne bi radila.

I otac djeteta zavisnik

Trudnoća i dva mjeseca istražnog zatvora potpuno su je osvijestili. Kako je otac djeteta takođe bivši ovisnik, sada na terapiji Suboxonom, Mia je tokom trudnoće imala hiljadu pitanja i strahova. Hoće li dijete biti zdravo? Hoće li uopšte imati ruke i noge? Hoće li...?

Srećom, maleni je rođen s četiri kilograma i nema nikakvih posljedica po njegovo zdravlje. Prohodao je već sa 11 mjeseci i nikad u ovih godinu dana nije bio bolestan. Njegova majka odlučna je da više nikada neće uzeti drogu, a želja joj je i skinuti se sa Subutexa.

Trenutno, kaže, to nije moguće jer mora biti na terapiji kako bi joj HZZO odobrio interferon kojim pod kontrolom drži simptome zaraze hepatitisom C.

"Neka drugi uče iz moga primjera i neka ne naprave iste pogreške. Nitko ne zna koliko je važno educirati roditelje. Evo, moja mama ni danas ne zna kako izgleda koja droga, a nikada do kraja nije ni prihvatila činjenicu da sam bila ovisnica. Ja već sada sa svojom nećakinjom razgovaram o svemu, a i sa sinom ću kad dođe vrijeme za to", kaže Mia, koja svome sinu neće zatajiti istinu o ovisničkom životu...

A posljedice drogiranja svoje mame trpila je i jedna djevojčica, danas četverogodišnjakinja. Dok su drugu djecu nakon prvih koraka dočekale sigurne majčine ruke, ova curica nije imala tu privilegiju, piše Express.

“Kad bi barem shvatili koliko se kajem u sebi, koliko mi je teško zbog svega, jer sam svjesna što sam učinila... Ništa ne tražim, samo da me ne pljuju bez razloga, jer sada ga nemaju... A i dalje to rade, a meni kažu: Što je bilo, bilo je – idemo dalje...”, riječi su ispisane na papiru malene bilježnice s dječjim motivom urednim rukopisom, gotovo krasopisom.

Žena koja ih je napisala sramežljivo ih pokazuje pričajući životnu priču koja izaziva nevjericu i negodovanje... sve, samo ne ravnodušnost.

I Zagrepčanka Nita (33) jedna je od mnogih koje je droga povukla na dno, ali iz cijelog tog haosa zavisnosti Nita ima i nešto prekrasno, svoju djevojčicu. Zbog nje je posljednjih 13 mjeseci samo na normabelima, a za drogu se zaklinje da je više nikad neće dotaknuti.

Prijatelji koje s ljubavlju spominje, Davor, Melita i Martina, poveli su je u svijet Hare Krišne. Tamo je Nita, kako sama kaže, otkrila gospodnje staze, pa pokušava ponovo sagraditi razrušeni život i svojoj kćerkici biti bolja majka. A griješila je, priznaje, mnogo...

Pet mjeseci uopšte nije znala da je trudna

"Nisam vidjela njezine prve korake. Umjesto da budem uz nju kad me trebala, ja sam otišla i u sebe trpala sve i svašta. Heroin, speed, kokain... Alkohol mi je bio doručak, ručak i večera, a za moju djevojčicu brinula se moja mama. Bila sam grozna", otvoreno priča Nita koja je drogu otkrila u 21. godini.

Godinama je radila kao plesačica u noćnim klubovima, a plesala je i za neka poznata imena s hrvatske estrade. Za taj svijet, upravo kao i Mia, kaže da je prepun droge koja se dijeli šakom i kapom, pa je tako nanizala 12 godina narkomanskog staža.

Dva puta se pokušala skinuti, ali uvijek bi ispočetka završila s gomilom tog užasa u sebi. Dugo je to bilo jače od nje. Uvučena u svoj mrak, punih pet mjeseci nije uopšte znala da je trudna. Kad je napokon shvatila, odmah je bacila drogu i prešla samo na normabele.

Četiri mjeseca nije znala da joj je suprug umro od droge

Srećom, djevojčica se rodila zdrava i nije imala apstinencijsku krizu. Nažalost, majčinim se mlijekom nije mogla hraniti jer je Nita bila pod tabletama za smirenje. Bilo je tu još udaraca, poput smrti bivšeg supruga koji je takođe bio narkoman.

U to su vrijeme bili razdvojeni, pa puna četiri mjeseca nije ni znala da je umro. Danas joj je teško kad se sjeti svega, ali kaže kako je našla željeni mir. Više ne pleše u noćnim klubovima, radi dva posla i sanja kako će završiti školu za njegovateljicu.

Planira se skinuti i s normabela, a jednoga dana, odlučna je, ispričaće svojoj kćerkici cijelu istinu o sebi i pokazati joj svoje dnevnike i pjesme koje je napisala.

Hoće li dijete imati apstinencijsku krizu ili ne, ovisi o tome što je majka uzimala, u kojoj količini i kako, ističu stručnjaci.

Ako je riječ o manjim dozama, moguće je da se u 40 odsto slučajeva razvije apstinencijski sindrom. S druge strane kod ovisnica koje su uzimale kokain djeca imaju mnogo teže posljedice.

U ranoj trudnoći moguća su oštećenja ploda i organa. Takođe, moguća su oštećenja pluća, mozga, mišićnog sistema, čak i mentalna retardacija...

Većina majki ovisnica svjesna je rizika za dijete, a u većini slučajeva dijete je motiv da prekinu s destruktivnim načinom života.

Ipak, statistički gledano, djeca majke ovisnice imaju veće predispozicije da jednoga dana i sami postanu ovisnici. Ali, ne radi se samo o genetskim razlozima nego, u velikoj mjeri, i o uticaju okoline i uslovima odrastanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije