Život

Poznati koji su izgubili bitku s AIDS-om

Poznati koji su izgubili bitku s AIDS-om
Poznati koji su izgubili bitku s AIDS-om

U svijetu je, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u 2015. godini s HIV infekcijom živjelo 36,7 miliona ljudi, od čega je bilo 2,1 miliona novih slučajeva zaraze. Od posljedica AIDS-a umrlo je 1,1 milion ljudi.

U zemljama EU-a godišnje se dijagnostifikuje oko 30.000 novozaraženih, pa su HIV infekcija i AIDS i dalje od javnozdravstvenog značaja u svijetu i Evropi.

Virus HIV-a spada u spolno i krvlju prenosive infekcije, napada imunološki sistem i uzrokuje doživotnu hroničnu bolest koja najčešće dugi niz godina nema simptoma.

Virus se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, krvlju (najčešće dijeljenjem igala i šprica kod ubrizgavanja droga), te sa zaražene majke na dijete.

Liječenje zaustavlja napredovanje bolesti i razvoj AIDS-a, koji je krajnji stadij HIV infekcije, a nastaje uslijed uništenja imunološkog sistema, kada se javljaju različite bolesti zbog smanjenog imuniteta.

Jedini način otkrivanja i dijagnostifikovanja infekcije HIV-om je testiranje, koje je u Hrvatskoj anonimno i besplatno, a može se obaviti u zdravstvenim ustanovama (mreža centara zavoda za javno zdravstvo, HZJZ, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević) i pojedinim zadrugama.

Poznati koji su izgubili bitku s AIDS-om

Njihove priče, bolest i tragični završeci ljudima su postali podsjetnik na to koliko ta bolest može biti opasna. Ovi istorijski velikani izgubili su bitku s AIDS-om i većina ih je umrla od bolesti koje su nastale kao komplikacija uzrokovana AIDS-om. Mnogi od njih sve do kraja nisu ni znali da nose virus u sebi.

1. Freddie Mercury

Freddie Mercury prva je svjetska zvijezda za koju je javno bilo poznato da je preminuo od posljedica AIDS-a. Umro je od upale pluća izazvane AIDS-om 1991. Imao je samo 45 godina. Samo nekoliko dana prije objavio je saopštenje o svojoj bolesti.

2. Liberace

Ovaj umjetnik preminuo je od komplikacija izazvanih AIDS-om 1987. Nikad nije javno priznao da je gay, a čak je tužio jedan magazin kada su to napisali o njemu iako je njegova seksualna sklonost bila poznata.

3. Eazy-E

Ovaj reper završio je na hitnoj zbog teškog napada nečega za što je on mislio da je astma. Dijagnostifikovali su mu HIV i za manje od mjesec dana umro je od komplikacija izazvanih AIDS-om.

4. Rock Hudson

Smatra se jednim od najboljih glumaca svih vremena. Bilo je poznato da je gay, ali nikad to nije priznao u javnosti. Objavio je da ima AIDS 1985., a umro je samo tri mjeseca poslije.

5. Tom Fogerty

Gitarist benda Creedence Clearwater Revival umro je od AIDS-a 1990. nakon što je dobio HIV transfuzijom krvi.

6. Anthony Perkins

Najpoznatiji po svojoj ulozi u filmu Psycho, iako je do tada već bio nominiran za Tonyja i Oscara te osvojio Zlatni globus. Bilo je poznato da ima odnose i sa ženam i muškarcima. Umro je od upale pluća 1992. uzrokovane AIDS-om, a uz njega je bila supruga Berry Berenson i njihova dva sina.

7. Brad Davis

Najpoznatiji je po svojoj ulozi u filmu Midnight Express. Bio je bivši ovisnik o drogama, a volio je i muškarce i žene i to je javno priznao. Saznao je da ima HIV 1985. ali morao je to skrivati kako bi mogao nastaviti raditi i uzdržavati porodicu. Imao je suprugu i sina. Njegova udovica Susan Bluestein nastavila je raditi kao aktivist AIDS-a.

8. Arthur Robert Ashe Jr.

Svojevremeno je bio najbolji američki tensiač. Osvojio je tri Grand Slama čime se svrstava među najbolje tenisere iz SAD-a. Zarazio se virusom HIV-a najvjerojatnije transfuzijom krvi nakon druge operacije srca. Tu tajnu dugo su čuvali od javnosti najviše zbog svoje kćerke, koja je u vrijeme kada je to saznao, imala dvije godine. Preminuo je od upale pluća izazvane AIDS-om 1993.

9. Ivica Vdović

Bubnjar grupe EKV bio je prva osoba registrovana kao HIV pozitivna u bivšoj Jugoslaviji.

Umro je 1992. u 31. godini.

10. Gia Carangi

Jedna od supermodela svog vremena, kasnih 70 i ranih 80-ih, Gia je bila posvuda - na naslovnicama Voguea, Cosmopolitana i lice poznatih modnih kuća. Postala je ovisnica o heroinu i ubrzo je i njena karijera počela odumirati. Kasnije se zarazila HIV-om i umrla od komplikacija uslijed AIDS-a sa samo 26. godina.

(NN/24.sata)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije