Život

Praistorijske žene su bile mnogo modernije nego što mislimo

Praistorijske žene su bile mnogo modernije nego što mislimo
Foto: Ilustracija | Praistorijske žene su bile mnogo modernije nego što danas mislimo

Kada razmišljamo o našim praprecima često mislimo da su žene bile te koje su uglavnom sjedile u kući dok su muškarci vrijeme provodili u lovu ili sakupljajući hranu i rizikujući svoj život kako bi obezbijedili opstanak za porodicu.

Novo istraživanje, međutim, ukazuje da su u ta davna vremena muško-ženski odnosi bili mnogo moderniji nego što mi to danas možemo da zamislimo.

Muškarci su u kameno i rano bronzano doba ostajali kod kuće, dok su žene odlazile i do 500 kilometara daleko od nje, navodi se u istraživanju koje je predvodio profesor Filip Stokhamer sa Univerziteta Ludvig-Maksimilijan iz Minhena.

Arheolozi su analizirali ostatke 84 čovjeka sahranjena u pomenutom periodu na jednoj lokaciji u Njemačkoj.

Oni su otkrili da su žene na to mjesto, uglavnom, dolazile sa različitih strana, dok su muškarci na tom području ostajali od rođenja.

"Svima su poznate priče o muškarcima ratnicima koji se bore i love kako bi obezbijedili hranu na stolu, dok žene i djeca ostaju u kući. Ovdje, međutim, stvari izgledaju potpuno drugačije", kaže Stokhamer.

Novo otkriće on objašnjava ovako:

"Naša otkrića sugerišu da gotovo nijedan muškarac nije putovao nigdje, dok se gotovo dvije trećine žena kretalo. Izgleda da su kretanja za koja se prethodno vjerovalo da su migracije većih grupa u stvari bile institucionalizovana forma individualne mobilnosti".

(indy100.com)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije