Život

Preminula velika ljubav i muza Leonarda Koena (VIDEO)

Preminula velika ljubav i muza Leonarda Koena (VIDEO)
Preminula velika ljubav i muza Leonarda Koena (VIDEO)

NJUJORK - Marijana Ilen Jensen, velika ljubav i muza Leonarda Koena koju je ovjekovječio u pjesmi "So long, Marianne" umrla je u 28. juna u 81. godini, objavljeno je na službenoj kantautorovoj Facebook stranici.

Lijepu Norvežanku, nekadašnji model iz Osla, tada relativno nepoznati Koen upoznao je na grčkome otoku Hidri. Tamo je 1960. za 1500 dolara kupio kuću te nedugo potom upoznao Marijanu koja je ondje živjela s malim sinom nakon što ju je zbog druge žene napustio suprug, norveški romanopisac Aksel Jensen.

Marijana i njezin sin uselili su u Koenovu kuću. Njegov "poluslužbeni" biograf, profesor Ira Bi. Nadel tvrdi da je Koen u to doba bio opsjednut lijepom Norvežankom.

Kaže da je ona u život ovoga modernog trubadura unijela red te da je poticala njegovu kreativnost. Postala mu je nešto poput muze i majke, potičući ga u stvaranju i njegujući njegovu potisnutu želju za sigurnošću, domom i svrhom. No nakon nekoliko godina veze, Marijana ga je počela "iscrpljivati i uništavati, što je obrazac koji se ponavljao u njegovim brojnim vezama."

Razloge raspada veze Koen je sažeo u "So Long, Marianne", jednoj od naslavnijih pjesama iz njegove rane faze. Svojoj muzi posvetio je brojne druge pjesme, među kojima i "Bird on the Wire", a njezina se fotografija pojavljuje na stražnjoj strani omota njegova drugog albuma "Songs from a Room".

U intervjuu iz 1992. Leonard se prisjetio dubokih osjećaja koje je gajio prema Marijani, rekavši kako se ljudi mijenjaju, ali da ljubav prema nekim ljudima nikad ne umire.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije