Život

Priča o mafijašu koji je kokainsku zaradu dijelio siromašnim (VIDEO)

Priča o mafijašu koji je kokainsku zaradu dijelio siromašnim (VIDEO)
Priča o mafijašu koji je kokainsku zaradu dijelio siromašnim (VIDEO)

Misha Glenny, britanski novinar koji se specijalizirao za jugoistočnu Evropu, organizovani kriminal na svjetskom nivou i cyber-sigurnost, ispričao je svoj susret s Nemom od Rocinhe, narko bossom koji je dio kokainske zarade preusmjerio u socijalnu pomoć za 100 hiljada ljudi

Dan 10. novembra 2011. bio je vrlo značajan za stanovnike i vlasti Rio de Janeira. Kada su se probudili, na televiziji se vrtila jedna te ista snimka. Urednici dnevnika, kako štampanih tako i televizijskih, očistili su rasporede i planirane objave kako bi se mogli fokusirati na jednu priču, piše Misha Glenny za The Guardian , a prenosi Jutarnji list.

Nedugo nakon ponoći, tri policijske jedinice susrele su se s istim ciljem u nišanima - crna Toyota Corolla. Nakon tučnjave i međusobnih optužbi, usmjerili su svoju pažnju na zaključan prtljažnik automobila. Cijelu je scenu osvjetljivao snažan reflektor policijskog helikoptera, na oduševljenje obližnjih snimateljskih ekipa najgledanijih brazilskih informativnih kanala, Globoa i Recorda.

Istorija je doživjela vrhunac kada su savezni policajci iz prtljažnika izvukli visokog i mršavog, ošamućenog i dezorijentiranog muškarca. Nalazili su se na parkingu marine kraj lagune u srcu gradske Južne zone, gdje se nalaze neke od najelegantnijih četvrti Rija. Policajci i novinari borili su se za fotografiju muškarca dok ga je jedan držao za kosu kako ne bi spuštao glavu.

To je bio trenutak nad kojim se José Mariano Beltrame, šef sigurnosti u brazilskoj saveznoj državi Rio, unatoč svom službenom putu u Berlin, mogao naslađivati. Mogao se i pohvaliti, ne po prvi puta, da njegova radikalna politika 'smirivanja' problematičnih četvrti - funkcionira. Njegove su postrojbe čistile gradske favele od droge i oružja vraćajući kontrolu nad tim područjima u državne ruke. Cijela je zemlja mogla gledati u budućnost znajući da će Svjetskog nogometno prvenstvo i Olimpijske igre biti sigurne.

Muškarac iz prtljažnika u čitavom je Brazilu poznat kao - Nem da Rocinha. Nadimak je dobio po najvećoj faveli u Brazilu gdje je rođen i odrastao, a doslovni prijevod Rocinhe je 'mala farma'.

Nem je bio državni neprijatelj broj 1 u Riju. Šest godina je bio nenadmašni boss prodaje droge u Rocinhi za koju policija tvrdi da je odgovorna za čak 60 posto prodaje svog kokaina konzumiranog u Riju.

Rocinha, koju su brazilske vlasti označile kao favelu koju treba 'pacificirati', pripremala se za invaziju policijskih specijalaca. Cilj misije nije toliko zaustaviti trgovinu drogom koliko pronalazak i oduzimanje teškog naoružanja koje bande koriste od ranih 90-ih godina prošlog vijeka. Po obavljenoj misiji, policijske jedinice i javne službe poput jaslica, ambulanti i škola, trebale su stupiti na snagu.

Beltrame je simpatičan lik. Bivši viši dužnosnik savezne policije ne pokazuje osobine koje Brazilci inače povezuju sa svojim političarima, poput gramzivosti. Kada je objašnjavao svoju motivaciju za smirivanje favela, vrlo je snažno kritizirao politiku države u prošlosti.

- Punih 50 godina država je zanemarivala favele. Cijeli je svijet znao da je Rio podijeljen grad, s tim otocima kriminala. Svi znaju da moramo okupirati te otoke, a to nije ništa drugo nego otvoriti vrata formalnom gradu da uđe u neformalni. Taksisti to znaju, političari to znaju, sociolozi, novinari... svi. Dok se nismo odlučili za pacifikaciju, to se nije učinilo - zbog politike i korupcije - kazao je Beltrame dodajući kako je favelama dopušteno valjanje u siromaštvu, korupciji, drogama i nasilju dok je država bila indiferentna u pružanju socijalne ili ekonomske sigurnosti.

Upravo je takvo lišavanje normalnih životnih uslova promijenilo život Antôniu Franciscu Bonfimu Lopesu , poznatijem kao Nem, daleke 2000. Kad je navršio 20 godina, radio je distribuirajući novine s TV rasporedom po Južnoj zoni. Upravo je tada njegova malena kćerkica razvila rijetku autoimunu bolest i njegova mala plaća nije bila dovoljna za kompleksno liječenje koje joj je trebalo.

Jedina osoba od koje je mogao posuditi novac bio je boss favele, a kako bi otplatio dug, Bonfim je morao napustiti posao i početi raditi za kartel. U godinama koje su došle, postao je najmoćniji i najuspješniji narko boss u Riju.

Po njegovom odlasku u zatvor, Glenny je pisao Nemu tražeći ga intervju. Pristao je. Priča koja je iz toga izašla je nevjerojatna: jednom kada se našao na samom vru, Nem je, zapravo, bio gradonačelnik, šef policije i ministar trgovine za zajednicu od 100 hiljada ljudi. Vodeći kokainsku trgovinu, kontrolirao je posao koji je podržavalo 1000 osoba. Također, dio kokainske zarade davao je za osnovnu socijalnu pomoć unutar savezne države. To je mogao učiniti jer je vodio računa o računovodstvu i budžetu.

- Korpe hrane i podrška koju smo pružali vanškolskim aktivnostima, poput tajlandskog boksa ili časova capoeire unosili su se kao troškovi poslovanja. Ali, pokopi, lijekovi na recept ili plaćanje goriva onima kojima treba, a ne mogu si priuštiti, bili su troškovi sa strane - objasnio je Nem.

U nedostatku normalne policije, zakon je provodilo 150 naoružanih muškaraca, uglavnom tinejdžera i mladih adolescenata. Međutim, čovjek lokalno znan kao 'Mestre' ili gospodar, odlučivao je o životu i smrti, i najčešće bi odabrao prvo. Pod njegovom vladavinom stopa ubojstava pala je za dvije trećine.

Bio je to djelomično proračunat potez, djelomično intuicija. Rocinha je bilo toliko profitabilna za prodaju kokaina jer ju okružuju tri najbogatije četvrti - Leblon, São Conrado i Gávea. Pretvarajući Rocinhu u najsigurniju i najatraktivniju favelu u Riju, posao je cvjetao.

- Nije bio čovjek od nasilja. Imao je politiku izbjegavanja sukoba kad je god moguće i nije se suočavao s policijom. Upravo suprotno, bio je u kontaktu s njom kroz korupcijski odnos - ispričao je detektiv Barbara Lomba koji je strpljivo vodio istragu ilegalnih operacija u Rocinhi tokom četiri godine.

Nemova se politika isplatila. Rocinha je postala fiksna točka svih turističkih ruta. Čak su i najveće brazilske pop zvijezde, poput Ivete Sangalo i Claudie Leitte s veseljem uključile favelu u svoju turneju, povećavajući popularnost među brazilskim siromašnima. Političari, među kojima i bivši predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva te sadašnja Dilma Rousseff, također su se rado pojavljivali u Rocinhi. I naravno, mlađa populacija iz okolnih kvartova srednjeg sloja u Rocinhu su dolazili kupiti kokain.

Beltrame je znao da će morati 'pacificirati' Rocinhu zbog njezine simbolike i lokacije. Kako se približavalo Svjetsko prvenstvo, pritisak je rastao. Izuzimajući Nema iz jednačine, karakter Rocinhe se promijenio. Odnos između policije i stanovnika je u najbolju ruku nelagodan. U junu 2013., kada je grupa policajaca među kojima je bio i šef policije u Rocinhi ubila nedužnog ciglara, favela je planula gotovo do otvorene pobune.

Od tada narko kartel polako ponovo preuzima favelu. Znak toga su povremene razmjene vatre s policijom. Stopa ubistava su i dalje na istorijsko niskom nivou, ali porodično nasilje, silovanje, napadi i provale učetverostručili su se.

Međunarodni su mediji posljednjih mjeseci okupirani pričama o Riovoj nespremnosti za Olimpijske igre - sportski objekti još nisu sagrađeni i pojavila se velika zabrinutost oko kroničnog kanalizacijskog zagađenja zaljeva Guanabara gdje bi se trebalo održati jedrenje. Brazilci vjeruju da će Rio, kao što je učinio prošle godine sa Svjetskim prvenstvom, zgrabiti pobjedu iz ralja poraza i pripremiti odličan spektakl.

Možda i hoće. No, zemlja je suočena s monumentalnom političkom i ekonomskom krizom koja vodi do rezanja budžeta na svim nivoima, uključujući i onoj koja financira sigurnost u Riju.

Beltrame se tako mora nositi s velikim izazovom sprječavanja izbijanja nasilja u favelama i širenja istog u turističke četvrti. Sa sve većim nepovjerenjem građana prema policiji i rastu potražnje kokaina, dio Rija će sigurno osjetiti nostalgiju za danima vladavine Nema od Rocinhe.

 

Tokom 28 sati, koliko je proveo s Nemom, Misha Glenny je dobio neviđeni uvid kako je neobrazovan, no prirodno inteligentan čovjek uspio kontrolisati ogroman i kompleksan posao te manji gradi i kako se nosio s dubokim moralnim dilemama koje su se, doslovno, radile - o životu i smrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije