Život

Princa Filipa smatraju bogom

Princa Filipa smatraju bogom
Princa Filipa smatraju bogom

U izolovanom selu, u jednom od najzabačenijih mjesta na svijetu, vjernici se pripremaju da dočekaju svog boga - princa Filipa, tj. vojvodu od Edinburga.

Sljedbenici pokreta "Princ Filip" sa Vanuatua vjeruju da je vojvoda potomak jednog od njihovih duhovnih predaka i uvjereni su da su čak i prirodne pojave poput ciklona koji je u martu poharao ovu pacifičku naciju zapravo najava njegovog dolaska, piše Daily Telegraph.

Seljani sela Jaohnane, s ostrva Tana, sliku princa Filipa čuvaju u dijelu sela koje podsjeća na svetilište. Godinama žive u nadi da će princ doći i posjetiti ih. Cijelu situaciju je dodatno podgrijao samoproklamovani prorok Fred Nase, koji je prije nekoliko godina predvidio "veliki događaj" koji će se 2016. desiti na ostrvu Tana.

Endrju Finli, humanitarac sa Novog Zelanda, koji radi za organizaciju "Tear Fund", kaže da je imao priliku da vidi sljedbenike princa Filipa, i to dok je slučajno prolazio kroz selo Jaohnane.

"Imao sam priliku da pričam sa jednim starijim čovjekom, koji važi za mudraca u selu, a koji mi je rekao da su uvjereni da će princ Filip posjetiti selo naredne godine, te da bi to bilo ostvarenje proročanstva Freda Nase", kaže Finli, dodajući:

"Takođe, ti ljudi vjeruju da je ciklon bio naznaka prinčevog dolaska, znak da moraju da se pripreme za ovaj veliki događaj".

Finli, koji se u međuvremenu vratio na Novi Zeland, kaže da su seljani u potpunosti uvjereni da je princ Filip potomak njihovog pretka i smatraju ga božanstvom.

"Čovjek koji je predvidio veliki događaj, Fred Nase, umro je prije nekoliko godina, ali njegova proročanstva i dalje žive. Štaviše, neka od njih su se i ostvarila", kaže Finli.

Pokret princa Filipa ima i stranicu na Facebooku, a pokret je nastao nakon što su kraljica i princ Filip posjetili Vanuatu davne 1974. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije