Život

Pročitajte šta je Abraham Linkoln napisao učitelju svog sina prvaka

Pročitajte šta je Abraham Linkoln napisao učitelju svog sina prvaka
Pročitajte šta je Abraham Linkoln napisao učitelju svog sina prvaka

Abraham Linkoln, američki državnik, napisao je dirljivo pismo učitelju svog sina kada je krenuo u prvi razred. Pismo je objavljeno u školskom časopisu 5. oktobra 2010, kao vrsta čestitke početka nove škoslke godine.

"Danas moj mali sin kreće u školu – i sve će mu onde neko vrijeme biti strano i novo i zato bih molio da budete nježni prema njemu. On kreće u pustolovinu koja ga može odvesti preko kontinenata u avanturu koju će vjerovatno pratiti ratovi, tragedija, patnja. Takav će život zahtjevati vjeru, ljubav i hrabrost. Zato, dragi učitelju, molim vas uhvatite ga za ruku i naučite ga onome što mora znati. Naučite ga, ali blago, ako možete.

Naučite ga da na svakog neprijatelja dolazi i jedan prijatelj. Moraće da nauči da nisu svi ljudi pravedni, ni iskreni. Ali naučite ga takođe da na svakog lošeg dolazi jedan heroj, na svakog pokvarenog političara jedan predani vođa.

Naučite ga da deset zarađenih centi vrijedi mnogo više nego jedan nađeni dolar, da je u školi mnogo časnije grešiti, nego varati. Naučite ga kako dostojanstveno da gubi i kako da uživa u pobjedi kada dobija. Naučite ga da bude obazriv s obazrivima, a nedopustiv s grubima. Naučite ga odmah da je najlakše nadvladati nasilnike.

Odvratite ga od zavisti ako možete i naučite ga tajni spokojnog osmjeha. Naučite ga, ako možete, kako se nasmijati kada si tužan; naučite ga da suze nisu sramota; naučite ga da slava može biti i u porazu, a očaj u uspjehu. Naučite ga da se ne obazire na cinike.

Naučite ga ako možete čudesnosti knjiga, ali dajte mu vremena da duboko razmišlja o vječnoj zagonetki ptica na nebu, pčela na suncu i cvijeća na zelenom brežuljku. Naučite ga da vjeruje u vlastite ideje, čak i ako mu svi kažu da su one pogrešne.

Pokušajte da mom sinu date snagu da ne slijedi gomilu kada svi to čine. Naučite ga da svakoga sluša, ali naučite ga takođe da probere sve što čuje i zadrži samo ono dobro što prođe kroz sito istine.

Naučite ga da proda svoje talente i mozak najboljim ponuđačima, ali da nikada nema cijenu svog srca i duše. Neka ima hrabrosti da bude nestrpljiv, neka ima strpljena da bude hrabar.

Naučite ga da uvijek ima uzvišenu vjeru u sebe, jer tada će uvijek imai uzvišenu vjeru u čovječanstvo i Boga. Ovo je veliki zahtjev, ali pogledajte šta možete da učinite. On je tako drag mali dečak, i on je moj sin."

Abraham Linkoln

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije