Život

Produžite vijek trajanja grudnjaka

Produžite vijek trajanja grudnjaka
Produžite vijek trajanja grudnjaka

Brojnim ženama je poznat trud uložen u pronalazak kvalitetnog i udobnog grudnjaka koji će se stopiti s grudima i učiniti ih besprijekornima.

Prilikom pranja pamučnih grudnjaka u mašini važno je da ostatak odjeće ne budu teški, masivni komadi. Takvi će korpice grudnjaka izobličiti i oštetiti, a istovremeno će se izgubiti elastičnost rubova i naramenica, piše Zadovoljna.hr.

Koristite mrežastu vrećicu koja je namjenjena za pranje osjetljivog veša, na taj je način moguće izbjeći razvlačenje i moguće pucanje žice.

Prozvođači donjeg veša savjetuju ručno pranje grudnjaka napravljenih od osjetljivih i finih tkanina kada je to god moguće, jedino na taj način je moguće očuvati izgled i oblik. Standardni deterdženti nikako se ne preporučuju, najbolje je koristiti bebi šampon. Nekoliko kapi razmućenih u toploj, nikako vreloj vodi, idealna je kupka za pranje u kojoj je grudnjak najbolje namočiti oko 20 minuta, te ga isprati u hladnoj vodi.

Bijele grudnjake brojni ispiru u deterdžentima koji u svom sastavu sadrže izbjeljivač, takvi ne samo da uništavaju elastičnost nego čistu bijelu pretvaraju u smeđu boju. Izbjegavajte agresivna sredstva za pranje veša.

Pogrešno sušenje grudnjaka takođe mu može skratiti vijek trajanja, izvore topline poput radijatora treba izbjegavati kao i direktno izlaganje suncu.

U oba slučaja elastične trakice će popustiti, a boja će izgubiti na intenzitetu.

Preporučuje se grudnjak sušiti na peškiru, ravno položen.

Nakon pranja u mašini trake obično budu potpuno isprepletene, a kukice na njima oštećuju ostatak grudnjaka.

Kako biste izbjegli takva oštećenja najbolje je grudnjak zakopčati prije pranja. Na ovaj način grudnjak se neće deformisati.

 

 

   

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije