Život

Profesorka iz Kotor Varoša izrađuje nakit i uljepšava svadbe

Profesorka iz Kotor Varoša izrađuje nakit i uljepšava svadbe
Profesorka iz Kotor Varoša izrađuje nakit i uljepšava svadbe

Dvadesetsedmogodišnja Sanja Blagojević iz Kotor Varoša, diplomirani profesor italijanskog jezika i književnosti, bavi se izradom unikatnog nakita od polimerne gline, kao i ukrašavanjem čaša za vjenčanja.

"Svoju prvu ogrlicu od polimerne gline i perlica napravila sam prije devet godina, ali tu sam stala, jer tada nije bilo ovoliko prodavnica repromaterijala za nakit", rekla je Sanja.

Ona ne radi posao u struci, a prije dvije godine je preko interneta naručila repromaterijal i tako počela sa izradom unikatnih radova.

"U početku sam samo radila razne oblike od polimerne gline, jer u njoj je najlakše izraziti i najsitnije detalje. A kasnije sam počela polimernu glinu kombinovati sa raznim žicama, perlama, svjetlucavim šljokicama, lancima, dugmadima i slično", priča ona.

Kako ističe, sam proces izrade takvih "polimernih oblika" zahtijeva ručno oblikovanje, sučenje, zatim pečenje u konvencijskoj pećnici, ukljanjanje sitnih nedostataka, lakiranje i na kraju pravljene željenih komada nakita.

"Materijale uglavnom nabavljam po raznim onlajn prodavnicama, ali i zahvaljujući rodbini u inostranstvu", kaže Sanja.

Ističe kako inspiracija dolazi sama od sebe, ali to je često osmijeh njenog djeteta.

"Odnedavno sam počela raditi graviranje i oblačenje časa i šampanjaca za vjenčanja. Sve je počelo tako što me je jedna buduća mlada, znajući da radim nakit, pitala da li bi joj mogla uraditi čase za vjenčanje", priča ona.

Takođe, ova vrijena žena radila je i graviranje raznih poruka na šoljama za kafu te na časama za šampanjac.

"Trenutno imam dosta narudžbi šolja sa porukama, uglavnom su to razne poruke za rođendane, godišnjice veza ili braka", ističe Sanja.

Prema njenim riječima, predmete sada prodaje preko svog Facebook profila i prodaja joj ide odlično, a rukotvorine šalje i u druge gradove i države.

I u saradnji sa dvije prodavnice u njenoj opštini prodavala je nakit i ostvarila je dobru prodaju.

"Imam sreće s kupcima i njihove povratne informacije vrlo često mi daju podstrek da još više radim. Kad radim nakit, radim ga kao za sebe, s puno ljubavi i pažnje, jer jedino takav način stvaranja, po meni, ima smisla i svi će ga prepoznati", ističe Sanja.

Planira početi i sa pravljenjem cvjetića za goste na svadbama, jer kaže da su je neki budući mladenci pitali da im to uradi. Cijene su joj, dodaje, prilagođenje standardu bh. građana.

"Cijene naušnica kreću se od 2,50 do četiri KM, dok je cijena narukvica od četiri do šest KM, ogrlica i lanaca od pet do 15 KM, prstenje je od četiri do sedam KM. Takođe pravim šnalice i gumice za kosu, a cijena je od jedne do pet KM, a privjesci za ključeve od 2,50 do četiri KM. Čaše za vjenčanja su od osam do 12 KM, a cijena obučenog šampanjca je od 10 do 20 KM", kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije